Olet täällä

Paristot ja tarkat osoite- ja koordinaattitiedot voivat säästää hätätilanteessa ihmishenkiä

Pääsiäisen pyhinä ehtii hyvin käymään kauempanakin olevalla mökillä. Mökkikauden alku näkyy myös vakuutusyhtiössä yhteydenottoina. Ennen mökille suuntaamista kannattaa kerrata turvallisuusvinkit ja varautua myös odottamattomiin yllätyksiin mökillä.

”Yleisimmät ilmoitetut vahingot mökkikauden alkaessa ovat putkirikot, murrot, varkaudet ja myrskyjen aiheuttamat vahingot. Yleisiä ovat myös villieläinten aiheuttamat vahingot, jolloin eläin on tunkeutunut ylä- tai alapohjaan ja sotkenut ulosteilla eristeet”, kertoo osastopäällikkö Antti Määttänen LähiTapiolasta.

Osasta vahingoista selviää huolellisella tarkistuksella

Ennen kuin voi nauttia takkatulen lämmöstä, syksyllä savuhormien päälle asennetut suojat pitää poistaa ennen ensimmäisiä varovaisia alkulämmityksiä. Kylmänä olleen takan lämmitys on aloitettava aina varovasti. Liian isot roihut takassa voivat vaurioittaa kylmää piippua.

Pihapiirissä kannattaa kurkistaa myös vesikaivoon ennen käyttöä. Aika ajoin uteliaita jyrsijöitä tipahtelee talvisin erityisesti puukansirakenteisiin pihakaivoihin. Tällöin on edessä kaivon tyhjennys, huolellinen pesu ja desinfiointi ennen veden käyttöä. 

Ilmoita murto- ja varkausvahingoista heti poliisille

Ikävä yllätys on huomata, jos mökillä on talven aikana käynyt kutsumattomia vieraita. Tällöin mahdollisia murtovahinkoja ei saa siivota ennen kuin on saanut poliisilta luvan. Jos murtovaurioiden korjaus ei ole heti mahdollista, estä lisävahinkojen syntyminen ja tee väliaikainen suojaus esimerkiksi naulaamalla tai levyttämällä ovi tai ikkuna kiinni.

Selkeät sijaintitiedot nopeuttavat vieraiden ja pelastushenkilöstön perille pääsyä

Tarkat osoitetiedot ja heijastava osoitenumero auttavat vieraita löytämään perille mökille. ”Hätätilanteessa avun saantia nopeuttaa, jos tiedossa on tarkat osoite- ja koordinaatiotiedot, joiden avulla avun voi ohjata tapahtumapaikalle. Hätäkeskuslaitoksen sivuilta löytyvä karttakoordinaattipalvelu auttaa määrittämään tarkan sijainnin”, neuvoo Määttänen. Jos tuli karkaa tai muu onnettomuus yllättää, tee hätäilmoitus hätänumeroon 112. 
 
Mökkikamppeita pakatessa kassiin kannattaa sujauttaa myös muutama ylimääräinen paristo hälyttimiä varten.  Palo- ja häkähälyttimen tarkistaminen mökille mentäessä on pieni vaiva, mutta hätätilanteessa toimivat hälyttimet voivat pelastaa ihmishenkiä.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä