Olet täällä

Kiinnostaako talouden tilanne ja sijoittaminen?

Maailman- ja Suomen taloudessa ei näy vielä ratkaisevaa käännettä parempaan. Teollisuusmaiden näkymät ovat heikkenemässä ja ensi vuoden kasvu jää todennäköisesti aiempia ennusteita alhaisemmaksi. Huono uutinen ei vielä näy sijoituskohteiden hinnoissa, joten se aiheuttanee lisää turbulenssia markkinoille ja päänsärkyä sijoittajille.

LähiTapiola Varainhoidon johtajan Jyrki Mäkelän mukaan maailmantalouden näkymät ovat tällä hetkellä kaksijakoiset: Yhdysvalloissa talous on lähtenyt kiihtyvään kasvuun ja muiden teollisuusmaiden näkymät ovat heikkenemässä.

”Alkuvuoden notkahduksen jälkeen Yhdysvalloissa kasvu on selvästi kiihtynyt ja suhdannenäkymä kirkastunut. Yhdysvaltain keskuspankki FED on jo alkanut viestiä tulevista ohjauskoron nostoista ensi vuonna. Yhdysvaltain osakemarkkinat ovat kuitenkin sijoittajan näkökulmasta arvostukseltaan liian kalliita”, Mäkelä sanoo.

 

Teollisuusmaissa suhdanne jäähtyy, kehittyvissä talouksissa valoa

 

Maailmantalouden riskit rajoittavat Mäkelän mukaan FED:n mahdollisuuksia normalisoida korkopolitiikkaansa. Euroalueen kasvunäkymä on nimittäin jälleen kääntynyt heikkenevään suuntaan.

”Ukrainan kriisiin liittyvät Venäjän vastaiset talouspakotteet sekä Venäjän vastapakotteet lisäävät merkittävästi euroalueen suhdanneriskejä. Myös muutamissa euroalueen ulkopuolisissa teollisuusmaissa - kuten Isossa-Britanniassa, Japanissa ja Australiassa – talouden ennakoivat indikaattorit osoittavat jäähtyvää suhdannetta. Kehittyvien talouksien näkymä on kokonaisuudessaan hienokseltaan parantunut, mutta erityisesti Kiinan talouteen liittyy edelleen hyvin suurta epävarmuutta.”

Mäkelän mukaan talouteen liittyy muitakin riskejä. ”Keskuspankit ovat painaneet korot alemmalle tasolle kuin mitä ne muuten olisivat. Tämä saattaa vääristää sijoituskohteiden hinnoittelua. Lisäksi talouskasvun jääminen odotuksia alhaisemmaksi voi aiheuttaa rajuja heilahteluja sijoitusmarkkinoilla”, hän summaa.

Lue lisää sijoitustalous.fi

Kommentit

Samankaltaista sisältöä