19.01.17

Luke ja Etla selvitti: Miten elintarvikeketjumme pärjää kansainvälistyvillä markkinoilla?

Suomalaisen elintarviketeollisuuden ja -kaupan suhteellinen kustannuskilpailukyky on hyvä ja kannattavuus vertailumaita parempi.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan ja Luonnonvarakeskus Luken tänään julkaisemassa tutkimuksessa on selvitetty suomalaisen elintarvikeketjun kilpailukykyä globalisaation puristuksessa.

Tutkimuksen mukaan suomalaisen elintarviketeollisuuden ja -kaupan suhteellinen kustannuskilpailukyky on hyvä ja kannattavuus vertailumaita eli Ruotsia, Tanskaa ja Saksaa parempi. Maltilliset palkkaratkaisut, viime vuosien kohtuulliset raaka-ainekustannukset ja hyvät markkinahinnat mahdollistavat kannattavan toiminnan. Suurimpana haasteena nähdään vertailumaita heikompi työn tuottavuus.

Raportissa todetaan, että kotimaisen alkutuotannon kustannuskilpailukyky on suorastaan kehno, jonka lisäksi kannattavuuden odotetaan heikentyvän entisestään seuraavien vuosien aikana. Käytännössä alkutuotannon tuottavuusparannusten aikaansaamat hinnanalennukset valuvat ketjussa eteenpäin aina kuluttajalle asti, kun taas sitä vastoin alkutuotannon toimintaympäristön aiheuttama tuotantokustannusten nousu ei heijastu kuluttajahintoihin. Rapostissa kerrotaan, että ulkomaisen kilpailun rantautuminen elintarvikekaupan markkinoille on painanut tuottajahintoja entistä alhaisemmalle tasolle. Kehitys vauhdittaa tilarakenteen muutosta. Tutkijoiden mukaan yksikkökokojen kasvua tulee tukea myös jatkossa.

Etlan ja Luken laatima raportti Suomalaisen elintarvikeketjun menestyksen avaintekijät on toteutettu osana valtioneuvoston vuoden 2016 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa. Tuloksia verrataan Ruotsiin, Tanskaan ja Saksaan.

Lähde: Luke ja Etla

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja