Olet täällä

Luomutuotanto tavanomaista kannattavampaa

Luomutuotannon kannattavuus on noussut viime vuosina selvästi paremmaksi kuin tavanomaisen maataloustuotannon. Tämän taustalla ovat heikompia satoja kompensoivat korkeammat tuotehinnat, luomutuet, suurempi tilakoko ja alhaisemmat tuotantokustannukset. Esimerkiksi luomumaidontuotannossa omalle työlle ja pääomalle saatava korvaus on jopa kolminkertainen tavanomaiseen verrattuna. Tämä selviää Luonnonvarakeskuksen (Luke) selvityksestä.

Tutkimuspäällikkö Arto Latukka Luonnonvarakeskuksesta kertoo, että ero syntyi pääasiassa tarvikekustannuksissa kuten lannoite- ja energiakustannuksissa.Työkustannuksessa ei ollut eroa luomutuotannon ja tavanomaisen tuotannon välillä. Luomutuotantoa harjoittavien kasvinviljelytilojen viljojen keskisato oli vuonna 2015 noin puolet pienempi kuin tavanomaista tuotantoa harjoittavien tilojen.

Luomutuotannon kannattavuustulokset on laskettu noin 100 luomutilan perusteella, jotka sisältyvät Luonnonvarakeskus, Luken 840 tilan kannattavuuskirjanpitotila-aineistoon. Tavanomaista tuotantoa harjoittavien kirjanpitotilojen keskipeltoala oli vuonna 2015 noin 60 hehtaaria ja luomutukea saaneiden 75 hehtaaria eli neljänneksen suurempi.

Lähde: Luke

Kommentit

Samankaltaista sisältöä