Olet täällä

EU:n ja USA:n erilaiset maatalouspolitiikat uudistusten tarpeessa

Maatalouden tukijärjestelmien olisi uudistuttava ripeää vauhtia. Tätä mieltä on selvityksessään Pellervon taloustutkimuksen PTT. Nykyiset järjestelmät ovat muodostuneet yhteiskunnalle liian kalliiksi siihen nähden, miten julkista rahaa on käytettävissä. Kun rahasta käydään kovaa kisaa, maatalouspolitiikan on pystyttävä perustelemaan itsensä paremmin.

EU:n suoriin tukiin perustuva systeemi ei myöskään ole pystynyt suojaamaan viljelijöitä äkillisiltä tulojen vaihteluilta. PTT:n selvityksessä vertailtiin Yhdysvaltojen ja EU:n maatalouden tukijärjestelmiä ja niiden muutoksia. Molempien uudistaminen on edessä lähivuosina.

Tutkimusjohtaja Kyösti Arovuori tähdentää, että EU:ssa pitäisi miettiä uudelleen tukien perusteet ja muodostuminen. Mitä pidempään uudistuksia venytetään, sitä rajumpia niistä lopulta tulee.Toiminnan pitäisi olla suunnitelmallista. EU:n ja USA:n järjestelmät ovat viime vuosina muuttuneet hyvin eri suuntiin. Unionin vuoden 2014 uudistuksessa korostettiin suorien maataloustukien merkitystä ja viherryttäminen tuotiin niiden osaksi, Yhdysvalloissa taas suorista tuista luovuttiin edellisessä muutoksessa kokonaan ja ympäristötoimia karsittiin.

Molempia järjestelmiä yhdistää kalleus. Yhdysvalloista voisi kuitenkin ottaa oppia siinä, miten järjestelmä keskittyy riskien hallintaan esimerkiksi satovakuutusten avulla. Maatalousekonomisti Heini Toikkasen mielestä tuen tason muodostuminen tässä järjestelmässä oikeudenmukaisempaa ja myös periaatteellisesti hyväksyttävämpää. Kun menee hyvin, maksetaan vähemmän tukea ja kun huonosti, enemmän.

Hän muistuttaa, että vakuutuksiin perustuva systeemikään ei ole ongelmaton. Suurin pulma on siinä, että toimivaa järjestelmää on vaikea luoda vain Suomen tasolla, mutta toisaalta riskit ovat erilaiset ja erihintaiset eri puolilla EU:ta. Tosin nykyisetkään tuet eivät ole Suomelle edulliset.

”Nyt olemme esimerkiksi mukana tukemassa suhteellisesti enemmän EU:n parhaita tuotantoalueita, joilla olisi muutenkin tuotantoetua, kuten Ranskassa", Toikkanen pohtii.

EU:n maatalouspolitiikan seuraava uudistus on edessä vuonna 2021. Yhdysvalloissa Donald Trumpin hallinnon maatalousagendaa ei Arovuoren mukaan vielä tiedetä, mutta maatalousministeriksi esitetty Sonny Perdue on kyllä hyvin perillä elintarvikesektorista. Arovuo uskoo, että jos muun muassa Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimusta aletaan neuvotella uusiksi, se todennäköisesti lisännee oman maatalouden suojaamista Yhdysvalloissa.

Selvitys Farm Bill 2014 ja CAP – maatalouspolitiikan uudistukset vertailussa

Lähde: PTT

Otsikko: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä