13.11.17

Tuoreimmat viljamarkkinauutiset maailmalta

Maailman viljamarkkinauutiset pähkinänkuoressa.

Kulunut viikko on ollut rauhallinen EU-markkinoilla. Vehnän hinnat ovat pysyneet vakaalla tasolla. Sen sijaan Venäjän merkittävimmissä vientisatamissa vehnän hinta on hieman laskenut.

Kilpailu Pohjois-Afrikan vientimarkkinasta käy kovana. Venäjän lisäksi myös muun muassa Argentiina kilpailee ranskalaisen vehnän kanssa markkinoista. Argentiinan suhteen sato-odotuksia on kuitenkin laskettu, mikä saattaa parantaa ranskalaisen vehnän markkinoita ja tukea hintoja.

Rapsimarkkinat ovat saaneet tukea muista kasviöljyistä, raakaöljystä sekä euron heikentymisestä. EU tulee tällä kaudella olemaan riippuvaisempi kanadalaisesta rapsista, sillä Australiassa sato-odotukset ovat matalia ja sadonkorjuu myöhässä.

USA:ssa tarjontatilanne vahvistuu edelleen

USA:n maatalousministeriö USDA:n viimeisin maataloustuotteiden kysyntää ja tarjontaa mallintava raportti toisteli tuttua sanomaa yhä edelleen vahvistuvasta tarjontatilanteesta. Hieman piristystä tarjosi se, että ennustetta USA:n vehnävarastojen koosta laskettiin vilkastuneen vientikysynnän ansiosta.

Raportin suurin yllätys oli USA:n maissin keskisadon korotus, joka ylitti markkinoiden odotukset. Sadon ennustetaan kuitenkin jäävän viime vuotta matalammaksi.

Rahtihinnat nousussa – paikallisen tarjonnan kilpailukyky paranee

Rahtihinnat ovat nousseet viime aikoina korkeimmilleen sitten alkuvuoden 2014, mutta ovat kuitenkin suhteellisen alhaisella tasolla historialliseen tasoon verrattuna. Rahtikustannus vaikuttaa vilja- ja öljykasvimarkkinoihin siten, että paikallisen tarjonnan kilpailukyky paranee, kun rahtikustannus on korkea.

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä (Vyr)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja