27.12.17

Luopumistuki päättymässä ensi vuonna

Luopumistuen tarkoitus on turvata maatalousyrittäjän toimeentuloa ennen vanhuuseläkeikää silloin, kun yrittäjä toteuttaa sukupolvenvaihdoksen.

Maatalouden luopumistukijärjestelmän on määrä päättyä vuoden 2018 loppuun, Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela tiedottaa. Toistaiseksi vireillä ei ole aloitteita, joilla luopumistukijärjestelmää jatkettaisiin tämän jälkeen, joten ensi vuosi näyttäisi olevan luopumistuen viimeinen vuosi.

Luopumistuen tarkoituksena on turvata maatalousyrittäjän toimeentuloa ennen vanhuuseläkeikää silloin, kun yrittäjä toteuttaa sukupolvenvaihdoksen.

Lopumistukea voivat saada viljelijät ja poronhoitajat

Luopumistukeen ovat oikeutettuja viljelijät ja poronhoitajat, jotka lopettavat pysyvästi maataloustuotannon tai porotalouden harjoittamisen ennen varsinaista eläkeikää. Maatalousyrittäjä voi saada luopumistuen 60-vuotiaana ja poronhoitaja 57-vuotiaana.

Luopumistuen voi saada luovuttamalla pellot tai porot ja tuotantorakennukset sukupolvenvaihdoksessa tilanpitoa jatkavalle. Myös sukupolvenvaihdoksen kaltainen peltojen myynti lisämaaksi lähisukulaiselle tai porojen luovuttaminen toiselle poronomistajalle mahdollistavat luopumistuen saamisen.

Luopujan on pitänyt harjoittaa maa- tai porotaloutta viimeiset 10 vuotta ja olla MYEL-vakuutuksessa vähintään 5 vuotta välittömästi ennen luopumista. Luopumistukea ei saa, jos saa jo MYELin tai kansaneläkelain mukaista toistaiseksi myönnettyä eläkettä.

Luopumistukitilan luovutuksensaaja sitoutuu viljelemään tilaa tai harjoittamaan porotaloutta niin kauan kuin luopujille maksetaan luopumistukea. Sitoumusaika on aina vähintään viisi vuotta.

Luopumistuelle jäämistä suunnittelevan kannattaa toimia pian

Luopumistuelle jäämistä suunnittelevan kannattaa tehdä luopumistukihakemus jo heti alkuvuodesta 2018. Mela kehottaa luopumistuelle jäämistä suunnittelevien ottamaan hyvissä ajoin yhteyttä Mela-asiamieheen tai Melan asiakaspalveluun.

Lue lisää luopumistuesta ja sen ehdoista Melasta.

Lähde: Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja