Olet täällä

Luopumistuki päättymässä ensi vuonna

Maatalouden luopumistukijärjestelmän on määrä päättyä vuoden 2018 loppuun, Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela tiedottaa. Toistaiseksi vireillä ei ole aloitteita, joilla luopumistukijärjestelmää jatkettaisiin tämän jälkeen, joten ensi vuosi näyttäisi olevan luopumistuen viimeinen vuosi.

Luopumistuen tarkoituksena on turvata maatalousyrittäjän toimeentuloa ennen vanhuuseläkeikää silloin, kun yrittäjä toteuttaa sukupolvenvaihdoksen.

Lopumistukea voivat saada viljelijät ja poronhoitajat

Luopumistukeen ovat oikeutettuja viljelijät ja poronhoitajat, jotka lopettavat pysyvästi maataloustuotannon tai porotalouden harjoittamisen ennen varsinaista eläkeikää. Maatalousyrittäjä voi saada luopumistuen 60-vuotiaana ja poronhoitaja 57-vuotiaana.

Luopumistuen voi saada luovuttamalla pellot tai porot ja tuotantorakennukset sukupolvenvaihdoksessa tilanpitoa jatkavalle. Myös sukupolvenvaihdoksen kaltainen peltojen myynti lisämaaksi lähisukulaiselle tai porojen luovuttaminen toiselle poronomistajalle mahdollistavat luopumistuen saamisen.

Luopujan on pitänyt harjoittaa maa- tai porotaloutta viimeiset 10 vuotta ja olla MYEL-vakuutuksessa vähintään 5 vuotta välittömästi ennen luopumista. Luopumistukea ei saa, jos saa jo MYELin tai kansaneläkelain mukaista toistaiseksi myönnettyä eläkettä.

Luopumistukitilan luovutuksensaaja sitoutuu viljelemään tilaa tai harjoittamaan porotaloutta niin kauan kuin luopujille maksetaan luopumistukea. Sitoumusaika on aina vähintään viisi vuotta.

Luopumistuelle jäämistä suunnittelevan kannattaa toimia pian

Luopumistuelle jäämistä suunnittelevan kannattaa tehdä luopumistukihakemus jo heti alkuvuodesta 2018. Mela kehottaa luopumistuelle jäämistä suunnittelevien ottamaan hyvissä ajoin yhteyttä Mela-asiamieheen tai Melan asiakaspalveluun.

Lue lisää luopumistuesta ja sen ehdoista Melasta.

 

Lähde: Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela

Kommentit

Anonymous

haloo suomen huippu viisaat politiikot virkamiehet nyt on puukko pistänyt liian syvään 1961 syntyneen sydämmeen onko oikein että joudumme raatamaan 7 vuotta pitempään maksamaan myeliä 31500€ 110000€ jää luopumistukea tulematta yht puolison kanssa 283000€ kuin 5 kuukautta ennemmin syntyneet haloo näinkö röyhkeästi voitte meinän rahoja varastaa ja valehdella päin naamaa voisko meidän puolesta itkiät tehdä muutakin kun itkeä [stubb sipilä traktori marssilla] taitaa kuitenkin virkamiehen ja viljeliän paskanpudotus suunnilleen olla samalla korkeudella tämäkö päätös on meille kiitos siitä työstä mitä olemme jo yli 40 vuotta karjan parissa tehneet jatkakaa vaan hautaan asti niin sitten olette super sankariviljeliöitä kysymys kuuluu olenko sittenkin antanut työni ja tulevaisuuteni varkaille ja huorille tässä yksi helppo uhri 1961 syntynyt yli 40vuotta lehmiä ja tilaansa hoitanut maitotilan [isäntä] on jo köysi katsottu ladon kattoon laitettu ??????????????????????

Anonymous

Minä ratkaisin tuon ongelman yhdessä teurastamon kanssa. Nyt on tyhjää tilaa. Tekemistä kyllä riittää. Tulotaso ei juuri pudonnut, mutta työmäärä sitäkin enemmän. Olen laittanut itseäni kuntoon, kyllä yksipuolinen ja raskas navettatyö vie ihmisen raajarikoksi. Monta vuotta on mennyt, että elimistö palautuu, mutta vielä ei ole myöhäistä. Jos ei saa luopumistukea, niin saahan sitä EU:n saattohoitoa.

Anonymous

Ja minkähän takia tarttis päästä alle 65v. Ei maajussi o eläkkeitään maksanut vaan muut veronmaksajat.

Anonymous

Ihan samalla tuloveroasteikolla on maajussi veronsa maksanu, kun muutki veronmaksajat. toki pienemmistä tuloista on vähempi maksettavaa, kun isoista!

loinen

ai , oon ihan luullut että itse maksan ne melan maksut mutta nehän maksaakin jokin pömpeä virtuaaliveronmaksaja

Samankaltaista sisältöä