21.02.18

Luomun myynti kasvoi 13 prosenttia viime vuonna – korkein markkinaosuus kasviöljyissä ja kananmunissa

Kuudessa vuodessa myynti on kasvanut yli 50 prosenttia. Luomun markkinaosuus koko elintarvikemyynnistä on kuitenkin edelleen varsin pieni.

Luomun myynti jatkoi kovaa kasvuaan Suomessa myös viime vuonna, Pro Luomu tiedottaa. Järjestö arvion mukaan vuonna 2017 luomutuotteita myytiin päivittäistavarakaupassa 309 miljoonalla eurolla, mikä oli 13 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Luomun myynti lisääntyi selvästi enemmän kuin päivittäistavaroiden vähittäismyynti, joka kasvoi 1,7 prosenttia arvossa mitattuna.

Vähittäiskaupan elintarvikemyynnistä luomun markkinaosuus on nyt 2,3 prosenttia.

Luvut perustuvat päivittäistavarakaupan ryhmittymiltä saatuihin myyntitietoihin.

Kuva: Pro Luomu ry

Luomun myynti kasvanut 50 prosenttia kuudessa vuodessa

Luomun myynti on kasvanut koko 2010-luvun ajan. Vuodesta 2012 myynti on noussut yli 50 prosenttia.

Pro Luomun toiminnanjohtajan Marja-Riitta Kottilan mukaan luomusta on tullut osa ruokakaupan arkea.

”Valikoimiin tulee lisää luomutuotteita, niitä mainostetaan ja otetaan mukaan tarjouskampanjoihin. Luomutuotteiden myynnin kasvu ei johdu hintojen noususta vaan myyntimäärien kasvusta”, hän taustoittaa tiedotteessa.

Luomun myynti lisääntyi viime vuonna lähes kaikissa tuoteryhmissä. Suhteellisesti eniten kasvua oli luomumehuissa ja -mehukeitosisa, kuumissa juomissa sekä luomujogurteissa ja muissa maitopohjaisissa luomuvälipaloissa. Myös tuoreen luomulihan myynti lisääntyi paljon.

Luomulla on korkein markkinaosuus kasviöljyissä, 20 prosenttia kauppojen myymistä kasviöljyistä on luomua. Kananmunissa luomun osuus on noussut 17 prosenttiin.

Eniten luomuna myydään edelleen hedelmiä, maitoa ja muita nestemäisiä maitotuotteita sekä vihanneksia.

Lähde: Pro Luomu ry

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja