21.03.18

Maatalous- ja maaseututukien saajien kärkijoukossa tuttuja nimiä

Suomessa maksettiin maatalouden ja maaseudun tukia viime vuonna yhteensä noin kaksi miljardia euroa. Eniten tukea sai Luonnonvarakeskus eli Luke.

Suomessa maksettiin maatalouden ja maaseudun tukia viime vuonna yhteensä noin kaksi miljardia euroa, Maaseutuvirasto (Mavi) tiedottaa. Tuensaajia oli yhteensä 60 481.

Valtaosa summasta oli viljelijätukia, joita maksettiin 1760 miljoonaa euroa. Viljelijätukien lisäksi maksettiin hanke- ja yritystukia, rakennetukia, markkinatukia ja muita kuten esimerkiksi varastointiin ja menekinedistämiseen tarkoitettuja tukia.

EU:n varoista tukea maksettiin vuonna 2017 reilu 800 miljoonaa ja kansallisista varoista hieman päälle 1 100 miljoonaa euroa.

Luke, Metsäkeskus ja Närpiön Vihannes tuensaajien kolmen kärki

Suurimman tukipotin, 2,2 miljoonaa euroa, sai Luonnonvarakeskus eli Luke. Toiseksi eniten tukea sai Suomen metsäkeskus, jonka tuki jäi hieman kahden miljoonan euron alapuolelle. Kolmanneksi sijoittui närpiöläinen Andelslaget Närpes Grönsaker eli suomeksi Osuuskunta Närpiön Vihannes, joka sai tukea 1,9 miljoonan euron edestä. Närpiön Vihannes on kotimaisten vihannesten tuottajaosuuskunta, johon kuuluu 43 kasvihuoneviljelijää.

Kärkikymmenikössä oli lisäksi kaksi muuta närpiöläistä vihannestuottajaa, Valio, ProAgria Etelä-Suomi ja Etelä-Savo ry, Osuuskunta Satamaito ja Siikalatvan kyläverkot Oy. Mavin EU-hakupalvelusta löytyy koko listaus maataloustukien saajista. Tuet on maksettu Euroopan maatalouden tukirahastosta ja Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

Maataloustukien vaikutukset ulottuvat tuensaajien lisäksi usein laajemmalle kohderyhmälle

Tuensaajina oli muun muassa viljelijöitä, hanketoimijoita, yrityksiä, kuntia, järjestöjä sekä kauppoja ja teollisuutta, neuvonta- sekä tutkimus- ja kehittämisorganisaatioita. Vaikuttavuus ulottuu kuitenkin usein yhtä tuensaajaa laajemmalle kohderyhmälle.

Maatalouden ja maaseudun tukirahoitus ylläpitää maataloustuotantoa, puhtaitten ja turvallisten elintarvikkeiden tuotantoa ja jalostusta sekä luo edellytyksiä yrittämiselle ja asumiselle maaseudulla.

Lähde: Maaseutuvirasto

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja