Olet täällä

Lainhuuto- ja kiinnitysasiat sähköisesti Maanmittauslaitoksen asiointipalvelusta

Kuva: Pixabay

Kun maa vaihtaa omistajaa, uuden omistajan on rekisteröitävä omistusoikeutensa eli haettava lainhuutoa. Lainhuutoasioita voi jatkossa hoitaa myös sähköisesti, Maanmittauslaitos tiedottaa.

”Asiointipalvelun kautta hakemuksen teko on nykyistä sujuvampaa. Hakemuslomaketta liitteineen ei tarvitse enää postittaa Maanmittauslaitokseen, vaan lainhuudon saa vireille täyttämällä verkossa sähköisen hakemuksen”, Maanmittauslaitoksen tietopalveluista vastaava johtaja Antti Saarikoski kertoo tiedotteessa.

Palvelun kautta voi hakea myös kiinnitystä. Se tarvitaan, mikäli kiinteistöä haluaa käyttää velan vakuutena. Lisäksi henkilöasiakkaat voivat asiointipalvelun kautta nähdä vireillä olevat kirjaamisasiansa.

Sähköistys sujuvoittaa palvelua ja säästää aikaa

Ensi vaiheessa palvelussa voi tehdä lainhuutohakemuksen silloin, kun kaupanvahvistaja on vahvistanut kiinteistön tai määräalan luovutuksen, esimerkiksi kaupan tai lahjan yhteydessä. Myöhemmin palvelun kautta voi hakea lainhuudon myös muissa omistajanvaihdoksissa.

”Maanmittauslaitos käsittelee vuosittain yli 100 000 lainhuutohakemusta. Siirtämällä asioinnin verkkoon sujuvoitamme palvelua ja säästämme sekä omaa että asiakkaidemme aikaa, kun tiedot siirtyvät sähköiseltä hakemuslomakkeelta suoraan tietojärjestelmäämme”, Saarikoski selostaa.

Kiinteistön omistajille aiempaa enemmän tietoa

Kiinteistön omistaja saa Maanmittauslaitoksen palvelun kautta myös aiempaa enemmän tietoa kiinteistöistään. Palvelussa näkyvät kiinteistön perustiedot, kuten sijainti, pinta-ala ja nimi.

Palvelusta voi myös katsoa maksutta omien kiinteistöjensä omistus- ja kiinnitystiedot sekä kaikki käynnissä olevat kirjaamisasiat eli lainhuudot, kiinnitykset ja erityisen oikeuden kirjaamiset.

Asiointipalveluun pääsee Maanmittauslaitoksen verkkosivuilta. Palvelun käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista.

Palveluun saadaan vielä lisää ominaisuuksia kesän ja syksyn aikana. Lainhuudon hakua laajennetaan niihin omistajavaihdoksiin, jossa ei tarvita kaupanvahvistajaa. Palveluun on myös tulossa mahdollisuus ostaa ja tilata muita kuin oman kiinteistön otteita ja todistuksia.

 

Lähde: Maanmittauslaitos

Kommentit

Samankaltaista sisältöä