24.05.18

EU aloittaa uudet vapaakauppaneuvottelut

Jäsenmaat ovat valtuuttaneet EU:n avaamaan vapaakauppaneuvottelut Australian ja Uuden-Seelannin kanssa.

Jäsenmaat ovat valtuuttaneet EU:n avaamaan vapaakauppaneuvottelut Australian ja Uuden-Seelannin kanssa.

Australialainen Farm Online-uutispalvelu kertoo Australian tahtotilana olevan varmistaa ruoka- ja maataloustuotteille nykyistä parempi pääsy EU:n markkinoille. Vapaakaupan uskotaan myös vauhdittavan palveluvientiä ja molemminpuolista investointien kasvua.

EU on premium-markkina

EU on neljänneksi suurin vientikohde australialaisille maatalous-, kala- ja metsätuotteille. Markkinointikaudella 2016/17 EU:n alueelle tuotiin Australiasta kyseisiä tuotteita 3,8 miljardin dollarin arvosta. Vastaava EU:n viennin arvo Australiaan oli 5,6 miljardia dollaria.

EU:n alueelle tuodaan Australiasta eniten viiniä, villaa, naudan ja vasikanlihaa sekä pähkinöitä. EU:ta pidetään Australiassa premium-tason maataloustuotteiden markkinana, uutisoi Farm Online.

EU:n vienti kasvuun kolmanneksella

Kotimainen Talouselämä-lehti kertoo EU:n aloittavan kauppaneuvottelut, sillä Yhdysvallat ovat suhtautuneet varauksellisesti vapaakauppaa kohtaan.

Talouselämän mukaan EU:n ennuste on, että kunnianhimoiset ja kattavat sopimukset voisivat lisätä EU-maiden vientiä Australiaan ja Uuteen-Seelantiin kolmanneksella nykyiseen verrattuna pitkällä aikavälillä.

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on asettanut tavoitteeksi saada sopimukset aikaan seuraavien kahden vuoden aikana.

Talouselämä-lehden mukaan kiistanalaisimmat kysymykset EU:ssa koskevat ainakin unionin markkinoiden avaamista uusille maataloustuotteille, kuten lihalle ja voille.

Lähde: Farm Online, Talouselämä

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja