Olet täällä

Suomalaisten ruuankulutustottumukset muutoksessa

Kuva: Pixabay

Viime vuosikymmenten aikana suomalaiset ovat siirtyneet syömään enemmän siipikarjanlihaa ja juustoja. Maidon ja perunoiden kulutus puolestaan on laskussa, tiedottaa Pellervon taloustutkimus PTT.

PTT on tehnyt tilastoanalyysiä suomalaisten kulutusmuutoksista. Tutkimuksessa tarkastellaan myös luomu- ja kasvisruuan suosiota.

”Ruuankulutuksessa on aina meneillään erilaisia kehityspolkuja. Viimeisten vuosikymmenten aikana merkittävimpiä muutoksia ovat siipikarjanlihan, juuston, kahvileivän sekä jogurtin ja rahkan kulutuksen kasvu. Sen sijaan maidon juonti ja perunoiden syönti on vähentynyt”, kertoo PTT:n maatalousekonomisti Johannes Piipponen.

Toinen selkeä muutos on ruuankulutuksen monipuolistuminen sekä valikoiman ja laadun lisääntyminen. Tässä merkittävä vaikutus on ollut kansainvälisen elintarvikekaupan kasvulla.

Tulevaisuudessa kulutusta muuttavia tekijöitä voivat olla muun muassa väestön ikääntyminen, yksinasuvien määrän kasvu sekä ilmastonmuutokseen ja eläinten hyvinvointiin liittyvät kysymykset.

Kasvissyönti ja luomu kasvusuunnassa

Siipikarjanlihan kulutus on viime vuosikymmeninä kasvanut huimasti. Myös lihan kokonaiskulutus on kasvanut – sitä syödään nyt kolme kertaa enemmän kuin 60 vuotta sitten.

”Lihan kokonaiskulutuksen kasvu tasaantui 2010-luvun alkupuolella, mutta on sittemmin kääntynyt uudelleen nousuun. Suomalaisista 94 prosenttia syö lihaa jossain muodossa”, Piipponen sanoo.

Myös kalan ja vihannesten kulutus on samaan aikaan kasvanut, mutta se ei ole tapahtunut lihan kustannuksella.

Kasvisruuan todellisen suosion hahmottaminen nykyisin koottavista tilastoista on Piipposen mukaan hankalaa. Niistä saa kuitenkin tukea sille, että kasviproteiinien käyttö on nousussa. Esimerkiksi linssien, härkäpapujen ja kikherneiden tuonti lähti voimakkaaseen kasvuun vuoden 2014 jälkeen.

”On erittäin todennäköistä, että kasvissyönnin kasvu jatkuu myös Suomessa”, Piipponen sanoo.

Toinen odotettavissa oleva muutos on luomutuotteiden kulutuksen lisääntyminen. Nousu on ollut viime vuodet tasaista, mutta Suomi on vielä muita Pohjoismaita jäljessä.

Analyysin mukaan Suomessa ollaankin vasta kasvupyrähdyksen alussa, jos kotimaisen luomun nykyistä kehitysvaihetta verrataan Tanskaan ja Ruotsiin. Lähivuosina luomun kulutuksen voidaankin siis odottaa kasvavan reippaasti.

 

Lähde: Pellervon taloustutkimus (PTT)

Kommentit

Samankaltaista sisältöä