Olet täällä

Suomen Yrittäjät ry kokosi muistilistan alkavan vuoden muutoksista yrittäjille

Maatalous työllistää Suomessa kymmeniätuhansia yrittäjiä, joihin kuuluu sekä viljelijöitä että yhtymien osakkaita.

Uusi vuosi tuo mukanaan useita pieniä muutoksia muun muassa yrittäjän ja työnantajan verotukseen, maksuihin sekä luontoisetuihin. Suomen Yrittäjät ry kokosi yhteen keskeisimmät muutokset sekä linkkejä tärkeisiin tietoihin.

Suurin muutos on tulorekisteriin siirtyminen. Palkkatietojen erillisestä vuosi-ilmoittamisesta luovutaan, ja jatkossa työnantajat ilmoittavat palkkatiedot yhteen keskitettyyn tulorekisteriin viranomaisten tarpeita varten. Näin palkkatietojen ilmoittaminen automatisoituu ja käsittely nopeutuu. 

Tiedot tulorekisteriin ilmoitetaan sähköisesti. Tiedot voidaan ilmoittaa paperilla vain erityisestä syystä. Tulorekisterin palkkatietojen ilmoittamispäivä on pääsääntöisesti maksupäivä + viisi päivää.

Tulorekisteriin voi ilmoittaa vain pakolliset tiedot minimivaatimusten mukaan. Työnantajalle mahdollisimman kattavien tietojen antaminen palkanmaksun yhteydessä voi olla tarkoituksenmukaista, koska se vähentää jälkikäteen tehtävää selvitystyötä. Jokainen työnantaja tekee itse ratkaisunsa tulorekisterin hyödyntämisen laajuudesta ja sen vaikutuksista omaan arkeen. 

Tulorekisteristä löytyy paljon tietoa Yrittajat.fi-sivulta.

Opas tulorekisteriin löytyy täältä

Ansiotuloverotusta ehdotetaan kevennettäväksi

Ansiotuloverotusta ehdotetaan kevennettäväksi yhteensä 130 miljoonalla eurolla. Kevennys toteutetaan korottamalla perusvähennystä, työtulovähennystä sekä eläketulovähennystä.

Lisäksi ansiotuloveroperusteisiin tehdään ansiotason nousua vastaava indeksitarkistus kaikilla tulotasoilla. Kun otetaan lisäksi huomioon vuodelle 2019 päätetyt palkansaajamaksujen muutokset, palkkatulon verotuksen arvioidaan pysyvän suunnilleen nykyisellään.

Lisää verotukseen liittyviä muutoksia löydät täältä

Taulukko yrittäjän määräpäivistä löytyy täältä.

Verkkoseminaari uusille yrittäjille 10. tammikuuta

Verohallinto on myös järjestämässä verkkoseminaarin uusille yrittäjille ja livetilaisuuden 10. tammikuuta. Tilaisuudessa kerrotaan veroasioiden hoitamisesta ja työnantajana toimimisesta.

Lisätietoa asiasta löytyy verohallinnon sivulta.

Näiden linkkien takaa löydät päivitettyä tietoa muutoksista teemoittain:

Työnantajamaksut

Kilometrikorvaukset

Päivärahat

Luontoisedut

Sairausvakuutusmaksut

TyEL-vakuutusmaksut

Työttömyysvakuutusmaksu 

Palkkalaskuri

Asiakirjapankki

 

Lähde: Suomen Yrittäjät ry, www.yrittajat.fi

Kommentit

Samankaltaista sisältöä