17.01.19

Vajaa vuosi aikaa muuttaa asunnon jätevesijärjestelmä lain vaatimalle tasolle – katso kuulutko kohderyhmään

Jätevesijärjestelmän kunnostus koskee niitä, joilla kiinteistön jätevesiä muodostava rakennus on enintään 100 metrin päässä vesistöstä tai joilla jätevesien käsittelyjärjestelmä sijaitsee vedenhankintaan soveltuvalla pohjavesialueella.

Jätevesijärjestelmän kunnostus koskee niitä, joilla kiinteistön jätevesiä muodostava rakennus on enintään 100 metrin päässä vesistöstä tai joilla jätevesien käsittelyjärjestelmä sijaitsee vedenhankintaan soveltuvalla pohjavesialueella.

Uuden jätevesilain voimaanastumiseen on vajaa vuosi aikaa. Omakotitalon tai mökin pohjavesialueella tai enintään 100 metrin päässä rannasta omistavilla on 31. lokakuuta asti aikaa muuttaa jätevesijärjestelmä lain vaatimalle tasolle, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus tiedottaa.

Haja-asutuksen jätevesien käsittelyä säätelee ympäristönsuojelulaki. Tarkemmat säädökset löytyvät niin sanotusta jätevesiasetuksesta.

Nykyinen jätevesiasetus koskee ennen vuotta 2004 rakennettuja haja-asutusalueen mökkejä tai omakotitaloja.

Projektipäällikkö Merja Talvitie on vienyt käytäntöön ProAgria Oulun jätevesihankkeita vuodesta 2011 lähtien. Hänen mukaansa monella uhkaa tulla kiire asian kanssa.

”Osa on hoitanut asiat kuntoon jo ajat sitten, mutta suurella osalla asia on jäämässä loppumetreille”, hän sanoo tiedotteessa.

Jätevesijärjestelmäänsä pohtivaa kiinteistönomistajaa Talvitie kannustaa suhtautumaan vanhaan järjestelmään kriittisesti: kannattaako jatkaa sillä vai investoida uuteen.

”Ensiksi kannattaa miettiä kaikki vaihtoehdot ja valita sitten itselle parhaiten sopiva ratkaisu. Myös veden käyttö on hyvä miettiä uudelleen. Mistä vesi tulee, mihin sitä tarvitaan? Tarvitaanko esimerkiksi vesivessaa, kun muutkin käymälävaihtoehdot ovat kehittyneet viime vuosina.”

Maksutonta neuvontaa

Haja-asutusalueen jätevesiä koskevaa alueellista neuvontaa on saatavilla siirtymäajan loppuun saakka. Neuvontaa saa puhelimitse, infotilaisuuksissa sekä kiinteistökohtaisena neuvontana.

”Neuvonta tarkoittaa tilanteen kartoitusta, vaihtoehtojen hakemista sekä asiakkaan auttamista päätöksenteossa ja eteenpäin sopivien suunnittelijoiden kanssa”, Talvitie kertoo.

Pientä piristymistä on viime aikoina ollut Talvitien mukaan havaittavissa.

”Alkuaikojen epätietoisuus ja väärät käsitykset lakien ja määräysten muuttuessa ovat vähentyneet. Enää ei kysytä, tarvitaanko järjestelmä, vaan teknistä neuvontaa, mikä olisi hyvä järjestelmä”, hän toteaa.

Lue lisää

Lähde: Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Kuva: ymparisto.fi

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja