Olet täällä

EU:n maaseuturahastoston tuella tehty tiloille yli 60 000 neuvontakäyntiä

Viljelijät ovat hyödyntäneet aktiivisesti EU:n maaseuturahastosta rahoitettavaa neuvontaa maatilansa kannattavuuden ja kilpailukyvyn parantamiseksi tai osaamisensa kehittämiseksi esimerkiksi ilmasto- ja ympäristöasioissa. Viimeisten viiden vuoden aikana noin 37 % maatiloista (18 600 tilaa) on hyödyntänyt neuvontaa. Neuvontakäyntejä on tehty eniten alueilla Pohjois-Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa.

Viiden viime vuoden aikana on tehty yli 60 000 neuvontakäyntiä maatiloille ja neuvontakorvausta on maksettu yhteensä 20,5 miljoonaa euroa. Viime vuonna tehtiin noin 16 000 neuvontakäyntiä ja neuvontakorvausta maksettiin noin 6,5 miljoonaa euroa. Tänä vuonna voidaan tehdä kutakuinkin viime vuotta vastaava määrä neuvontakäyntejä.

Viljelijät ovat saaneet neuvonnasta apua varsinkin tilansa kilpailukyvyn kehittämiseen, ympäristöasioihin ja eläinten hyvinvoinnin parantamiseen. Neuvontaa on annettu myös liittyen eläinten terveyteen, kasvinsuojeluasioihin sekä energiatehokkuuteen ja innovaatioihin.

Maa- ja metsätalousministeriön teettämän arvioinnin mukaan neuvontaa käyttäneet tilat ovat siihen erittäin tyytyväisiä: 90 % neuvontaa saaneista tiloista oli tyytyväisiä neuvonnan laatuun. Arvioinnin mukaan viljelijät kokevat, että neuvonta on tuonut henkistä tukea päätöksille ja konkreettisia käytännön vinkkejä työhön. Asiantuntija-apu on tuonut helpotusta myös jaksamiseen.

 

Lähde: Luonnonvarakeskus (Luke)

Kommentit

Samankaltaista sisältöä