Olet täällä

Maatilojen lukumäärä pienenee edelleen - suurten tilojen osuus kasvaa

Maatalous- ja puutarhayritysten rakennetilaston ennakollisten tietojen mukaan vuonna 2019 Suomessa oli maatalous- ja puutarhayrityksiä noin 46 700. Tilojen lukumäärä on vähentynyt edellisestä vuodesta 900:lla. Vuoden 2019 aikana tiloista lopetti vajaat kaksi prosenttia.

Maatalous- ja puutarhayritysten lukumäärä vv.2010-2019

Tilakoot suurenivat

Suurten yli sadan hehtaarin tilojen määrä lisääntyi ja alle sadan hehtaarin tilojen määrä väheni tai pysyi ennallaan kaikissa kokoluokissa.

Tilojen keskimääräinen peltoala on jo pidemmän aikaa kasvanut vuodessa noin hehtaarilla. Vuonna 2019 tiloilla oli peltoa keskimäärin 49 hehtaaria. Peltoalaltaan suurimmat tilat ovat Varsinais-Suomessa, jossa tilojen keskikoko oli lähes 60 hehtaaria. Pienimmät tilat olivat Etelä-Savossa, jossa keskimääräinen peltoala oli 32 hehtaaria.

Maa- ja puutarhayritysten lukumäärä tilakokoluokittain vuosina 2013-2019

Yli 70-vuotiaiden viljelijöiden lukumäärä nousussa

Viljelijöiden keski-ikä oli 53 vuotta vuonna 2019. Osakeyhtiömuotoisten tilojen viljelijöiden keski-ikä oli alhaisin, 48 vuotta. Vanhimpia olivat perikuntien tilanhoidosta vastuussa olevat viljelijät. Heidän keski-ikänsä oli 60 vuotta. Perheviljelmien viljelijöiden keski-ikä oli 53 vuotta.

"Yli 70-vuotiaiden viljelijöiden lukumäärä lisääntyi edelleen. Viime vuonna jo 30 prosenttia viljelijöistä oli yli 60-vuotiaita ja vain 16 prosenttia oli alle 40-vuotiaita. Yli 70-vuotiaiden viljelijöiden lukumäärä on lisääntynyt vuoden aikana reippaasti. Vuonna 2019 heitä oli jo noin 2 800", kertoo Luonnonvarakeskuksen (Luke) yliaktuaari Jaana Kyyrä.

Nyt julkistetut tulokset ovat ennakollisia. Tilaston lopulliset tulokset julkaistaan huhtikuun lopussa.

 

Lähteet: Teksti Luonnonvarakeskus (Luke), kaaviot SVT: Luonnonvarakeskus, Maatalous- ja puutarhayritysten rakenne

 

Otsikko: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä