Olet täällä

Viljelijät investoivat ennätyksellisen paljon vuonna 2019

ELY-keskukset rahoittivat vuonna 2019 yhteensä yli 2500 maatalouden investointia. Avustuksia myönnettiin maatalouden investointeihin yhteensä noin 142 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin niitä myönnettiin alle 120 miljoonaa euroa. Korkotukilainoja myönnettiin 159 miljoonaa euroa. Investointituen määrä on nykyisellä EU-rahoituskaudella kasvanut joka vuosi.

Euromääräisesti eniten rahoitettiin maitotilojen investointeja, avustuksina yli 39 miljoonaa euroa ja korkotukilainoina 55 miljoonaa euroa. Seuraavaksi eniten tukea myönnettiin lihakarjatalouden, sikatalouden ja kasvihuonetuotannon investointeihin.

Eniten investoitiin Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Investointitukia haettu vilkkaasti jo tällekin vuodelle

Maatalousinvestointien määrä on kasvanut jo viiden viimeisen vuoden ajan eikä vähenemistä ole näköpiirissä, ei ainakaan alkuvuoden 2020 hakumäärien perusteella. Maatalouden investointitukien avustushakemuksia on haettu 120 miljoonan euron edestä ja korkotukilainoja 128 miljoonan euron edestä. Myös valtiontakauksia investointeihin on haettu ahkerasti.

Avustuksiin käytettävä määräraha kuitenkin pienenee tänä vuonna noin 20 miljoonalla eurolla vuoteen 2019 verrattuna. Valtiontakauksia on käytettävissä ainoastaan 14 miljoonaa euroa. Tämänhetkisen hakemusmäärän perustella sekä avustusvarat että valtiontakaukset eivät tulisi riittämään enää kaikkiin loppusyksyn hakemuksiin. Korkotukilainojen myöntämisvaltuus periaatteessa riittäisi, mutta ne ovat lähes kaikissa tukikohteissa sidoksissa avustusmääriin.

Aloittavien viljelijöiden määrä pienenee

Aloitustuki myönnettiin viime vuonna vain 280 uudelle viljelijälle, kun vuonna 2018 tilanpidon aloitti 447 aloitustukea saanutta viljelijää. Vuoden 2018 huippu selittyy sillä, että se oli viimeinen vuosi, kun tilanpidosta luopujan oli mahdollista hakea luopumistukea.

Viime vuonna ELY-keskukset rahoittivat tilanpidon aloittamista avustuksina hiukan alle 9 miljoonalla eurolla ja korkotukilainoina 40 miljoonalla eurolla. Eniten aloitustukia myönnettiin Pohjois-Pohjanmaalle, jossa aloitti 36 uutta viljelijää. Myös Varsinais-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjois-Savon alueilla aloitti kolmisenkymmentä viljelijää kullakin alueella.

Alkuvuonna 2020 aloitustukea haki 77 tilanpidon aloittajaa, kun viime vuonna samaan aikaan hakijoita oli lähes sata. Näyttäisikin siltä, että aloittavien maatilojen määrät eivät ainakaan ole lisääntymässä tulevina vuosina.

 

Lähde: Ruokavirasto

Otsikko: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä