Olet täällä

PTT: Maatalouden yrittäjätulo putoaa tänä vuonna jopa viidenneksen ja ensi vuonna vielä lisää

"Maatalouden yrittäjätulo putoaa tänä vuonna dramaattisesti, jopa viidenneksellä, ja ensi vuonnakin laskua tulee kahdeksan prosenttia. Syinä ovat heikko sato ja kustannusten nousu", kertoo Pellervon taloustutkimuksen PTT:n tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg.

"Heikko sato nostaa edelleen rehujen hintaa ja lisää kotieläintilojen kustannuksia. Samalla esimerkiksi lannoitteiden raaka-aineiden hinnat ovat jopa kaksinkertaistuneet", kertoo PTT:n vanhempi maatalousekonomisti Päivi Kujala.

Elintarviketeollisuus puolestaan toipuu korona-ajan notkahduksesta talouskasvun ja kysynnän vahvistumisen siivellä, kun tuotannon volyymi ja liikevaihto palautuvat. Elintarvikeviennin viime vuosien voimakas kasvu kuitenkin taittuu. Tähän vaikuttaa se, että liha- ja maitotuotteiden viennin kasvu hidastuu, ja viljaakin riittää vähemmän vientiin.

Sikatiloilla vaikeat ajat

Maataloudessa erityisen vaikeassa tilanteessa ovat sianlihan tuottajat. Viime vuosina tuotanto on kasvanut, ja myös vienti Kiinaan on lisääntynyt. Nyt Kiina ei enää vedä entiseen tapaan ja EU:ssakin on ylitarjontaa sianlihasta, jonka kulutus samaan aikaan myös vähenee.

Kun lihasikaloiden kustannukset kasvavat, mutta hinta on heikko, niiden kannattavuus laskee. Sianlihan kulutuksen vähentyminen puolestaan johtaa porsasruuhkaan emakkosikaloissa, kun lihasikalat eivät pysty enää kaikkia porsaita vastaanottamaan.

"Kuilu tuotannon ja kotimaisen kulutuksen välillä kasvaa, mutta tuotantoa ei pystytä sopeuttamaan kovin nopeasti. Toisaalta tuotannon pieneneminen pudottaisi yrittäjätuloa aina vain lisää.", sanoo maatalousekonomisti Juuso Aalto-Setälä.

Lihan kokonaiskulutus Suomessa jatkaa laskuaan, naudanlihan kulutus loivasti, sianlihan jyrkemmin. Sen sijaan siipikarjanlihan kulutus jatkaa suhteellisen tasaista nousuaan, ja ensi vuonna siipikarjanlihan kulutus ylittää sianlihan kulutuksen.

Ruuan hinta lähtee nousuun loppuvuodesta

Ruuan hinnan vaihtelut ovat olleet korona-aikana Suomessa selvästi pienempiä kuin EU:ssa. Ensimmäisen koronakevään piikkiä ei meillä koettu, ja tänäkin vuonna hintojen nousu on EU:ssa keskimäärin ollut vauhdikkaampaa.

Ruuan hinta on noussut Suomessa vuonna 2021 noin 0,3 prosenttia, mutta se alkaa nopeutua jo loppuvuodesta ja ensi vuonna nousu voi olla 1,8 prosenttia, eli enemmän kuin yleinen kuluttajahintojen nousu, jatkaa Sari Forsman-Hugg.

Hintojen nousuun ovat syynä kustannusten kasvaminen, lisäksi hintoihin tulee paineita palkankorotuksista, joista odotetaan viime vuosien maltillisia palkkaratkaisuja suurempia. Kun kysyntä ja kuluttajien ostovoimakin vahvistuvat, voidaan kustannusten nousua siirtää hintoihin. Tämä luo mahdollisuuksia myös tuottajahintojen nostolle.

Koko maa- ja elintarviketalouden ennuste on luettavissa PTT:n verkkosivuilla ja ennusteeseen liittyvä diasarja täällä

 

Lähde: Pellervon taloustutkimus PTT (Uutinen on osa PTT:n uutista, jonka voi lukea kokonaisuudessaan täällä.)

 

 

 

Otsikko: 

Kommentit

Anonymous

Päivi Kujalalta kysyisin miksi mainitaan aina että kotieläintilojen kustannukset ja ahdinko nousee` Mitenhän kasvinviljelytilojen laita on kun viljasta ei maksettu ennen lokakuuta mitään ja nyt kun sato on 1000 kg ha ja laatuvähennykset kolmasosa hinnasta ja panosten hinnat pilvissä

Farmit Ylläpito

Hei,

Kiitos kommentistasi.
Asiasta voit tiedustella suoraan PTT:n vanhempi maatalousekonomisti Päivi Kujalalta sähköpostiosoitteella paivi.kujala@ptt.fi.

Terveisin
Juha Farmitilta

Anonymous

Ilman Euroopan Unionia ei olisi suomalaista maataloutta. Ei ole minkäänlaista mahdollisuutta saada toimintaa kannattavaksi. En pidä mahdottomana, että maatalousmaa alkaa siirtymään kansainvälisille rahoitusyhtiöille, samaan tapaankuin "suomalainen" tuulivoima. Tulevaisuudessa kuitenkin elinkelpoinen ja viljelykelpoinen maa vähenee liikakansoitetuilta alueilta lähempää päiväntasaajaa. Suomi on tulevaisuuden maa.

karjankasvattaja viljanviljelijä

Olen huomannut että kannatta pitää puolet nurmella ja puolet viljalla. Itsellä vaan on se huonopuoli että puolet pelloista on vuokrapeltoja .Tuppaavat suurin osa pellonvuokrista aina nousemaan. Kiitosta täytyy antaa yhdelle vuokranantajalle joka ei peri mitään vuokraa pellostaan. Tänäkin vuonna kauralla oli paras sato1500-2000 kg/ha. Ohralla oli alle 1000kg/ha. Kyllä keljuttaa maksaa pellonvuokria loppuvuodesta kun kaikki se mitä on panostanut satoon kylvö, lannoitukset/lannoitteet, siemenet ,ks-ruiskutukset, ks-aineet on menneet melkeinpä suoraan sanottuna hukkaan. Jos sama toistuu ensivuonna niin kyllä alkaa olla motivaatio nollassa. Ainakin viljanviljelyn suhteen.

Samankaltaista sisältöä