Olet täällä

Varovaisuutta ilotulitteiden kanssa - Niiden käyttäjä voi joutua korvaamaan aiheuttamansa vahingot

Vuodenvaihteen tulipalot työllistävät paljon pelastuslaitoksia. Esimerkiksi viime vuonna aikavälillä 27.12.–5.1. pelastuslaitoksille tuli 68 hälytystä tulipaloista, joiden syttymissyyksi arvioitiin ilotulite. Suurin osa niistä oli roskispaloja (49), rakennuspaloja oli viisi ja rakennuspalovaaroja samoin. Roskispalot ovat yleensä ilkivallan seurausta. 

Rakennuspaloista ja ilkivallasta saattaa aiheutua suuria taloudellisia vahinkoja, joista voi joutua korvausvastuuseen. 

"Tekijä voi joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen teostaan. Rikosnimike riippuu myös seurauksesta. Jos aiheuttaa tahallisella teolla toisen kuoleman, voi kyseessä olla esimerkiksi tappo, jolloin seurauksena on vuosien vankeus. Tärkeää on ymmärtää myös se, että jos tekijä on alle 15-vuotias, realisoituu siitä huolimatta korvausvastuu, vaikka ei rikosoikeudellisesti joudukaan vastaamaan teostaan. Korvausvastuun lisäksi tulevat kyseeseen sosiaalitoimen toimenpiteet. Korvausvastuu voi olla miljoonia euroja, joten tulevaisuuden näkymät tuolloin ovat ankeat, varoittaa Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ylitarkastaja Jonas Sjelvgren

Ilotulitteita ei lasten käsiin!

Vanhempien on syytä muistaa, että ilotulitteet ovat räjähteitä eikä niitä saa antaa alle 18-vuotiaiden käyttöön.

Ilotulitteiden myynti ja luovutus alle 18-vuotiaille tuli laissa kielletyksi jo vuonna 2009. Samalla alaikäisiltä kiellettiin ilotulitteiden hallussapito. Tämä tarkoittaa sitä, että alaikäinen ei saa käsitellä ilotulitteita kavereiden kesken tai edes silloin, kun aikuisia on läsnä. Kuitenkin joka vuosi lapsia ja nuoria on loukkaantunut tilanteissa, joissa he ovat itse sytyttäneet ilotulitteen. Nuoret ovat myös aiheuttaneet ilotulitteilla tulipaloja joko huolimattomuuttaan tai tahallisesti. 

Näin ammut ilotulitteita turvallisesti

Kun käytät ilotulitteita:

  • Osta vain sen verran ilotulitteita, kun aiot käyttää.
  • Kun ostat ilotulitteita, hanki samalla suojalasit koko perheelle, ellei niitä ole ennestään.
  • Käytä suojalaseja ampuessasi ilotulitteita. Suojalaseja suositellaan myös katsojille.
  • Jos olet hankkinut perheellesi ilotulitteita, ammu ne itse. Ilotulitteita saavat ampua vain täysi-ikäiset. Älä anna pienimpiäkään ilotulitteita lasten käsiin. 
  • Mieti etukäteen, missä aiot ilotulittaa. Huolehdi myös siitä, että lapset tai lemmikit eivät pääse lähestymään sytytettyä ilotulitetta, vaan pysyttelevät turvallisen etäisyyden päässä.
  • Lue käyttöohjeet etukäteen hyvässä valossa ja noudata niitä.
  • Noudata rajoituksia: Ilotulitteita saa ampua 31.12.–1.1. kello 18–02.
  • Älä yritä sytyttää toimimatonta ilotulitetta uudestaan, vaan odota vähintään 10 minuuttia ennen kuin menet ilotulitteen luo. Voit tehdä toimimattoman ilotulitteen vaarattomaksi pitämällä sitä useita tunteja vesiämpärissä. 
  • Toimimatonta ilotulitetta ei saa laittaa seka- tai muuhun jätteeseen. Palauta ilotulite myyntipisteeseen tai maahantuojalle. 
  • Huolehdi omalta osaltasi siitä, että et roskaa ympäristöäsi. Kerää käytetyt raketit, kepit ja muut ilotulitteiden jäänteet roskiin viimeistään seuraavana päivänä. Räjähtämättömät ilotulitteet voivat olla vaarallisia etenkin lapsille.

 

Lähde (tekstit ja kuva): Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) (Tiedote kokonaisuudessaan täällä.)

Otsikko: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä