Olet täällä

PTT: Maatalouden tuotantopanosten kallistuminen ei vielä viime vuonna näkynyt ruuan hinnassa

Pellervon taloustutkimus PTT:n julkaiseman maa- ja elintarviketalouden tilannekatsauksen mukaan maatalouden nopea tuotantopanosten kustannusten nousu ei juuri näkynyt kuluttajien kukkarossa vielä viime vuonna. Ruuan kuluttajahinnat nousivat viime vuonna varsin maltillisesti, sillä Suomessa ruuan hinta (pois lukien alkoholittomat juomat) nousi Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksin mukaan keskimäärin 0,3 prosenttia. Nousu oli selvästi hitaampaa kuin keskimäärin EU:ssa.

Nousu kuitenkin nopeutui selvästi loppuvuodesta. Lokakuussa ruuan hinta nousi 0,6 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta, marraskuussa 1,1 ja joulukuussa 1,4 prosenttia.
 

Elintarvikkeiden hintojen muutos Suomessa päätuoteryhmissä: viljatuotteet ja leipä, liha sekä maitotuotteet, kananmuna ja juusto, %-muutos vuoden takaa.

Ruuan hinta voi tänä vuonna nousta yleisiä kuluttajahintoja enemmän

Tänä vuonna ruuan hinta nousee selvästi viime vuotta enemmän. Kustannuspaineet koettelevat koko ruokaketjua ja hinnannousu voi olla yleistä inflaatiokehitystä nopeampaa. Hintojen nousu seuraa EU:n hintakehitystä, mutta viiveellä.

Lihan ja maidon tuottajahinnat ovat olleet nousussa loppuvuodesta, mikä luo nousupaineita ruuan kuluttajahinnoille, samoin palkka- ja muiden kustannusten nousu elintarviketeollisuudessa ja -kaupassa. Markkinoilla on tällä hetkellä kuitenkin paljon epävarmuutta, mikä voi heijastua ruuan hintakehitykseen.

 

Ruuan hintaa käsittelevä osuus PTT:n tilannekatsauksesta on luettavissa PTT:n kotisivuilla. Koko tilannekatsaus, jossa tarkastellaan mm. maatalouden yrittäjätuloa, maataloustuotteiden markkinoita ja elintarvikevientiä julkaistaan 18.tammikuuta.

 

Lähde: Pellervon taloustutkimus PTT

 

Otsikko: 

Kommentit

Hölmölä

Kauppa saa taas hyvän syyn nostaa hintoja mutta tuottaja ei saa mitään. Rahdit nousevat ja tuotantopanokset ovat tavoittamattomissa hinnan takia.. Viljely loppuu mikä onkin Suomen päättäjien tarkoitus.

Samankaltaista sisältöä