AgriVenture-tapahtuma toi yhteen yli 400 älymaatalouden ammattilaista

Pohjoismaiden suurin agroteknologian tapahtuma AgriVenture Finland 2025 kokosi yhteen satoja kotimaisia ja kansainvälisiä älymaatalouden ammattilaisia.
AgriVenture on kaksipäiväinen kansainvälinen älymaatalouden tapahtuma, joka järjestettiin Jyväskylän ammattikorkeakoulun (Jamk) Biotalousinstituutissa Saarijärvellä toista kertaa. Siihen osallistui tänä vuonna 430 henkilöä 13 maasta.
Tapahtuma tarjoaa älymaatalouden ammattilaisille kohtaamispaikan, ja se tuo yhteen esimerkiksi startupyrittäjiä, sijoittajia, tutkijoita ja viljelijöitä.
”Luonnonvarojen kestävä käyttö ja teknologian hyödyntäminen ilmastokysymysten ratkaisemisessa ovat avainasemassa. Siksi on tärkeää tuoda esille uusia innovaatioita ja tarjota paikka verkostoitua niin yrityksille, rahoittajille, tutkijoille, viljelijöille kuin tulevaisuuden uusille osaajille”, sanoo Jamkin Biotalousinstituutin johtaja Minna Lappalainen.
Ohjelmaan kuului verkostoitumisen lisäksi niin startupien esittäytymisiä ja uutta teknologiaa esitteleviä peltodemoja. Myös lukuisat yritysten, sijoittajien ja tutkijoiden esitykset johdattivat esimerkiksi niin solumaatalouden kaltaisiin uusiin mahdollisuuksiin kuin perinteisemmän ruuantuotannon kehittämiseen teknologian avulla.

Data ja teknologia osaksi maatalouden kehittämistä
Älymaatalouden uudet ratkaisut tuovat maatalouteen uudenlaisia mahdollisuuksia.
Esimerkiksi traktoreihin on jo tarjolla useita käytön tehokkuutta parantavia tai täsmäviljelyä tukevia ratkaisuita. Yksi niistä on tanskalaisen startupin PerPlantin kehittämä tekoälypohjainen kamerajärjestelmä, joka tuo apua rikkakasvien tunnistukseen. Kamera kiinnitetään traktorin hytin katolle. Sen avulla voidaan havaita rikkakasvit ja kohdistaa toimenpiteet juuri niitä tarvitseville alueille.
Peltodemoissa esiteltiin myös Hankkijan AGXeed-peltorobotti, joka toimii jo ilman kyydissä istuvaa ihmistä. Töiden suunnitteluun ihmistä kuitenkin tarvitaan.

Kommentit