Olet täällä

Traktoripalo

Tapahtumakulku


Isäntä oli ollut traktorilla navetassa rehun siirtotyössä ja meni kahville. Hän sammutti traktorin ja se jäi navetan pihalle.


Kahvia juodessaan isäntä havahtui voimakkaaseen pamahdukseen, joka syntyi siitä, kun traktorin hytin lasi räjähti tulipalon aiheuttamasta paineesta.Vahingon rajoittaminen


Isäntä juoksi pihalle ja onnistui sammuttamaan traktorin palon tyhjentämällä kaksi käsisammutinta. Sammuttimet olivat nopeasti käyttöön otettavissa. Palokunta kutsuttiin paikalle ja saapui toteamaan, että traktorin hytti oli pahoin vahingoittunut, mutta muu osa traktoria säästyi.Vahingon seuraus


Koko karjan ruokinta oli palaneen etukuormaajalla varustetun traktorin varassa. Myös kesäaikana säilörehu siirrettiin kahdesti päivässä ruokintapöydälle. Traktorin palon vuoksi tämä työ keskeytyi.Miten olisi voinut käydä?


Jos traktori olisi jäänyt navetan sisälle olisi hyttilasien räjähdys mahdollisesti jäänyt kuulematta ja palo olisi saattanut laajentua navettarakennukseen.Ennaltaehkäisy


Asentamalla ns. päävirtakytkin akkukaapelin ja starttimoottorin väliin (kuvassa), saadaan traktori virrattomaksi ja muun muassa rikkihankautuneiden sähköjohtojen aiheuttama kipinöinti estettyä.Korvaus


Valmet Mezzo 6300-4 vm.1991 paloi osittain 19.7.-03. Vahinkoilmoitus Lähivakuutusyhdistykseen saatiin 21.7.-03. Vahinkotarkastaja kävi paikalla 22.7.-03. Traktori oli vakuutettu Lähi-Farmissa, joten vahinkoon sisältyy keskeytysturva.


Isännän kanssa neuvoteltaessa todettiin asiassa olevan kolme mahdollisuutta edetä:  • Valtralta tilataan uusi hytti varusteineen, hinta noin 14 000 euroa. Tehdas on lomalla, joten toimitusaika epävarma, ehkä n. 2-3 kk  • Pistetään haku päälle käytetystä vaihtohytistä, jonka hinta ehkä noin 8-11000 €. Jos löytyy, niin minkä ajan kuluessa, ehkä 2-6 kk?
  • Koko traktori lunastetaan ja vakuutuksen ottaja ostaa tilalle toisen traktorin
  • Valtran arvio romun arvoksi 11500 € (oli juuri tehty voimansiirtolaiteremontti 6000 €, etukuormaaja, erikoisleveät renkaat)

Päädyttiin lunastamaan traktori. 7.8.2003 isännälle maksettiin 16 000 € -omavastuu 168 €. Korvaus sisältää keskeytyksen, romu jäi isännälle.