Olet täällä

Yrityksen perustaminen

Kun yrityksen liikeidea on selkiytynyt ja yrityksen rahoitus on sovittu, on aika perustaa yritys. On valittava yritysmuoto ja tehtävä sen mukaiset perustamisasiakirjat. Yritysmuoto voi olla toiminimi, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö, osakeyhtiö tai osuuskunta.

Perustamisasiakirjojen jälkeen on vuorossa yritysmuodon mukainen ilmoitus kaupparekisteriin. Ennen ilmoituksen tekoa on syytä tarkistaa, onko yritykselle kaavailtu nimi jo käytössä. Nimen on lisäksi täytettävä lain vaatimukset yritysnimestä.

Verottajalle ilmoittaudutaan ennakkoperintärekisteriä, arvonlisäveroa, ennakkoveroa ja tarvittaessa työnantajaksi rekisteröitymistä varten. Ohjeita aloittavalle yritykselle löytyy Verohallinnon sivuilta.

Yrittäjän on otettava itselleen yrittäjäeläkevakuutus. Samalla hänen kannattaa luonnollisesti hoitaa kuntoon kaikki yritystoiminnassa tarvittavat vakuutukset matka- ja keskeytysvakuutuksia myöten.

Pieniä asioita, jotka on muistettava hoitaa, on lukuisia: postiin pitää tehdä osoiteilmoitus, yritys voi tarvita oman puhelinnumeron ja sähköpostin maatilan numeron ja sähköpostin rinnalle, paperitöihin tarvitaan monenlaisia konttoritarvikkeita, postilähetyksiin tarvitaan kirjekuoria, postimerkkejä ym. ja raha-asioita varten tarvitaan pankkitili. Yrityksen pitää tietenkin myös ryhtyä pitämään kirjaa tuloistaan ja menoistaan eli järjestää kirjanpitonsa kuntoon, joko itse tai esimerkiksi tilitoimiston avulla.

Internetissä on runsaasti helppotajuista ja käytännönläheistä tietoa yrityksen perustamisesta. Maatilan pienyrityksen rahoitusratkaisut löytyvät Osuuspankin sivuilta.

Samankaltaista sisältöä