Olet täällä

Tarttuva keuhkoputkentulehdus

Tautikortiston sisällysluetteloon

 

Tavallisin ikä sairastuessa: 1 viikko - 6 viikkoa

Aiheuttaa: Virus

Esiintyminen: Ei esiinny tällä hetkellä Suomessa kliinisenä tautina.

Taudin kehittyminen: Tauti kehittyy vain silloin kun poikaset ovat saaneet tartunnan kasvattamossa tai hautomossa.

Oireet: Ensimmäisellä elinviikolla voi kuolleisuuden nousu olla ainoa oire. Myöhemmin poikasten liikkuminen vähenee, ne kyhjöttävät pörröisinä paikallaan ja hengittävät vaivalloisesti nokka auki. Silmien ja nokan seutu likaantuu ja pää voi turvota. Kuolleisuus etenkin ensimmäisellä viikolla voi kohota jopa 30%:iin.

Leviäminen: Erittäin helposti leviävä tauti. Leviää ihmisten ja eläinten välityksellä, työvälineiden, laatikoiden yms. mukana. Tuulen mukana kasvattamosta toiseen.

Diagnoosi: Kuolleiden ja sairaiden lopetettujen poikasten tutkiminen. Viruseristys hengitysteistä. Vasta-ainemääritykset verinäytteestä noin 3 viikon kuluttua tartunnasta. Verinäytteet otetaan usein teuraslinjalla.

Ennaltaehkäisy: Tuontirajoitukset, karanteeni, hyvä kasvattamo- ja hautomohygienia, Vierailijoiden pääsy kasvattamoon estettävä. Vaihtovaatteet ja -kengät kasvattamossa. Rokotusvaihtoehtoja on useita. Tällä hetkellä Suomessa käytetään vain tapettua rokotetta emolinnuille. Rokote annetaan injektiona ennen muninnan alkua. Tämä rokote suojaa muninnanlaskulta, mutta ei taudin leviämiseltä.

Hoito: Ei hoitoa.

Samankaltaista sisältöä