Olet täällä

Tarttuva keuhkoputkentulehdus eli IB

Vaikutus tuotantoon: Nopea lasku 30-70%

Aiheuttaa: Virus

Esiintyminen: Ei esiinny tällä hetkellä Suomessa kliinisenä tautina.

Taudin kehittyminen: Tauti kehittyy vain silloin kun kanat ovat saaneet tartunnan kanalassa.

Oireet: Ainoa oire voi olla nopea muninnan lasku ja munan kuoren heikkeneminen. Muninta laskee nopeasti, yleensä 30-70%. Munan kuori heikkenee ja valkuainen muuttuu vetiseksi. Muninta nousee nopeasti, 2-4 viikossa lähes normaalille tasolle. Munintakauden lopulla muninta saattaa jäädä pysyvästi heikoksi. Yhdistyneenä mykoplasmatartuntaan ja kolibasilloosiin voi aiheuttaa pitkäaikaista kuolleisuuden nousua.

Leviäminen: Erittäin helposti leviävä tauti. Leviää ihmisten ja eläinten välityksellä, työvälineiden, laatikoiden yms. mukana. Tuulen mukana kanalasta toiseen.

Diagnoosi: Kuolleiden ja sairaiden lopetettujen kanojen tutkiminen. Viruseristys hengitysteistä. Vasta-ainemääritykset verinäytteestä heti muninnan laskun tapahduttua ja noin 3 viikon kuluttua laskusta.

Ennaltaehkäisy: Tuontirajoitukset, karanteeni, hyvä kanalahygienia. Vierailijoiden pääsy kanalaan estettävä. Vaihtovaatteet ja -kengät kanalassa. Kuljetuskaluston ja välineiden desinfiointi. Rokotusvaihtoehtoja on useita. Tällä hetkellä Suomessa käytetään vain tapettua rokotetta pääasiassa siitoskanoille. Rokote annetaan injektiona ennen muninnan alkua. Tämä rokote suojaa muninnanlaskulta, mutta ei taudin leviämiseltä.

Hoito: Ei hoitoa.


Henkitorven haarautumiskohdassa runsaasti juustomaista eritettä, joka voi johtaa tukehtumiseen.

 


Taudille on tyypillistä heikentynyt kuoren laatu ja nahkamunat.

Samankaltaista sisältöä