Olet täällä

Vasikan vahva kasvu juottokaudella näkyy korkeampana maitotuotoksena

Uudet soijattomat juomarehut vasikoille

Runsas juotto kasvattaa vasikkaa tehokkaasti. Vahva kasvu juottokaudella näkyy tulevan lehmän korkeampana maitotuotoksena. Koska maitoa erittävän utarekudoksen kehitys alkaa heti syntymän jälkeen, pystytään tehokkaalla juottokauden ruokinnalla vaikuttamaan maitoa erittävän kudoksen nopeampaan kasvuun. Raisioagron uudet soijattomat juomarehut on suunniteltu tehokkaaseen juottoon, jolla vasikan päiväkasvun tavoitteena voidaan pitää 900 grammaa.

Koska vasikan pötsi on vielä täysin kehittymätön, pystyy sen ruoansulatus hyödyntämään ensi viikkoina vain juoman muodossa annettua ravintoa. Täysmaito tai maitopohjainen juomarehu toimivat alussa parhaiten. Alle kolmen viikon iässä maitojauheen ja herajauheen valkuaisen sulavuus on tutkimusten mukaan ollut yli 90 prosenttia. Sen sijaan soijavalkuaisen sulavuus jää alle 60 prosentin.

Vasikan paino voi kaksinkertaistua kahden kuukauden aikana tehokkaalla juotolla, kun se saa vahvaa juomarehua enimmillään 8 litraa päivässä tai kilon juomarehujauhetta. 100 gramman lisäys juottokauden päiväkasvussa nostaa ensimmäisen lypsykauden maitotuotosta noin 500 kiloa.

– Vasikan utarekudoksen kehitys alkaa heti syntymän jälkeen. Maitorauhasen solut hyötyvät voimakkaasta ruokinnasta, joten juottokauden tehokkaalla ruokinnalla pystytään vaikuttamaan maitoa erittävän kudoksen kasvuun. Tämä selittää maitotuotoksen nousua runsaasti juotetuilla vasikoilla. Vasikkakauden ruokintapanos kasvaakin korkoa lehmäkauden suurempana tuotoksena ja parempana terveytenä, kertoo Raisioagron kehityspäällikkö Merja Holma.

Vasikkakauden ruokintaongelmat alentavat ensimmäisen lypsykauden tuotosta

Jos vasikka sairastuu ripuliin, siirtää se väistämättä siemennysikää ja alentaa ensimmäisen lypsykauden tuotosta. Osa ripuleista on tartunnallisia, osa johtuu ruokintavirheistä. Mikäli märekouru ei toimi, juoma virtaa pötsiin ja aiheuttaa ongelmia.

– Ruokintaongelman syynä voi olla huonosti sekoittunut juoma sekä liian laimea tai sopimaton juoma, joka ei juoksetu. Myös juoman väärä lämpötila, likainen juomavesi ja astiat, liian suuri juoman kerta-annos tai nopeat juoton muutokset aiheuttavat juottokauden häiriöitä, Holma kertoo.

Uudet soijattomat juomarehut vähentävät ruokintahäiriöiden riskiä

Ruokintahäiriöiden riskiä pystytään vähentämään Raisioagron uusilla juomarehuilla. Häiriöiden väheneminen perustuu rehujen raaka-ainekoostumukseen ja valmistusmenetelmään, joiden ansiosta jauheet sekoittuvat veteen erittäin tasaisesti.

– Juomajauheet ovat täysin soijattomia eikä niissä ole käytetty geenimuunneltuja raaka-aineita, kuten ei Raisioagron muissakaan nautakarjan rehuissa. Niihin on lisätty kaikki vasikan tarvitsemat kivennäiset, hivenaineet ja vitamiinit, joista osasta voi tulla puute täysmaitojuotolla, Raisioagron tuotehallintapäällikkö Päivi Volanto kertoo.

– Confort-juomarehu on maitojauhepohjainen ja sopii siten juomaksi heti ternimaitojuoton jälkeen. Harmony Instant SF pohjautuu heraproteiniin ja molemmat juomarehut sopivat mainiosti juottoautomaateille, Volanto jatkaa.

Tehokkaan juottokauden jälkeen vasikka voidaan vieroittaa, kun se syö täysrehua vähintään 1,5 kiloa päivässä. Pötsin kehittymisen kannalta täysrehu on tärkeää ja sen anto aloitetaankin vasikan ollessa noin viikon ikäinen. Tavoitteena on, että puolen vuoden iässä hieho painaa noin 200 kiloa tai 30 prosenttia aikuispainostaan. Onnistunut vasikkakauden ruokinta luo pohjan tulevalle tiinehtymiselle, mikä edesauttaa 24 kuukauden poikimaiän saavuttamista.

Lisätietoja:
Merja Holma
Raisioagro Oy, kehityspäällikkö, MMM
puh. 0500 125 769
merja.holma@raisio.com

Päivi Volanto
Raisioagro Oy, tuotehallintapäällikkö
puh. 050 363 6596
paivi.volanto@raisio.com

Otsikko: 

Kommentit