Olet täällä

Vasikoiden jalkasairauksia

Niveltulehdus

 

Aiheuttaja: Niveltulehdus on yleensä bakteerin aiheuttama. Syynä voi olla niveltä ympäröivän ihon rikkoutuminen, esimerkiksi huonon makuualustan seurauksena tai bakteerin leviäminen niveliin verenkierron välityksellä, esimerkiksi napatulehduksen yhteydessä. Mycoplasma bovis -tartuntaa, jolle niveltulehdus on tyypillistä, ei ole toistaiseksi havaittu Suomessa.

Altistavia tekijöitä: Liian kova tai rosoinen makuualusta, jolloin varsinkin etupolvien iho rikkoutuu helposti. Liukkaat ja kaltevat lattiat. Erilaiset bakteerien aiheuttamat tulehdukset, esimerkiksi napa- ja keuhkotulehdus ja salmonelloosi.

Yleisyys: Niveltulehdusta esiintyy jokseenkin yleisesti tiloilla, joilla on tulehdukselle altistavia tekijöitä.

Oireet: Tulehdus voi olla yhdessä tai useammassa nivelessä. Tulehtunut nivel turpoaa, ja vasikka aristaa nivelen koukistamista. Ylösnousu on vaikeutunut ja kävellessä eläin ontuu. Kuumetta (yli 39.5ºC) voi esiintyä.

Turvonnut etupolvi

Kuva: Pirjo Aho

Krooninen parantumaton niveltulehdus

Kuva: Paula Syrjälä

Diagnoosi:  Diagnoosi tehdään tyypillisten oireiden perusteella.

Hoito: Niveltulehduksen varhainen hoito on tärkeää, koska taudin pitkittyessä paranemisennuste huononee. Niveltulehdusta hoidetaan antibiooteilla, johon voidaan jossain tapauksessa liittää kipulääkitys ja nivelhuuhtelut. Hyvä makuualusta ja sairaan vasikan ravinnosta ja vedensaannista huolehtiminen on tärkeää.

Ennaltaehkäisy: Hyvin kuivitettu, pehmeä makuualusta on pikkuvasikan perusoikeus. Hyvälaatuinen ternimaito lisää vastustuskykyä ympäristön tartuntoja vastaan. Napatulehdukset hoidetaan nopeasti.