29.04.10

Vasikoiden virtsateiden sairauksia

Virtsaputken tukos Virtsaputken avanne Virtsaputken tukos Aiheuttajia: Sisäisen tukoksen syynä voivat olla mm. virtsakivet tai virtsarakosta tai munuaisaltaasta peräisin oleva tulehduserite. Ulkoinen tukos aiheutuu virtsaputkeen sen ulkopuolelta kohdistuvasta paineesta.

Virtsaputken tukos

Aiheuttajia: Sisäisen tukoksen syynä voivat olla mm. virtsakivet tai virtsarakosta tai munuaisaltaasta peräisin oleva tulehduserite. Ulkoinen tukos aiheutuu virtsaputkeen sen ulkopuolelta kohdistuvasta paineesta.

Altistavia tekijöitä: Virtsakivien muodostumiseen vaikuttavat mm. niukka vedensaanti ja virheet kivennäisruokinnassa (väärä kalsiumfosforisuhde, liiallinen magnesiumin anto). Virtsateiden tulehdukset voivat olla mm. napatulehduksen seurausta.

Yleisyys: Harvinainen. Esiintyy lähes yksinomaan sonneilla.

Oireet: Sahapukkimainen asento, takajaloilla potkiminen, hännän pitäminen koholla, usein tapahtuva makuulle meno ja nouseminen. Myöhemmin yleisvoinnin heikkeneminen ja kuolema. Esinahan turvotus ja peräsuolitutkimuksessa todettu täyttynyt, kivulias virtsarakko.

Diagnoosi: Perustuu oireisiin.

Hoito: Virtsakivitapauksissa yleensä leikkaus, jolla virtsan kulku ohjataan ulos ennen syntynyttä tukoskohtaa. Virtsateiden kroonisissa tulehduksissa muutokset elimistössä ovat yleensä niin pitkälle edenneitä, että hoidon kannattavuus on kyseenalainen.

Ennaltaehkäisy: Veden saannin varmistaminen: nippojen ja kuppien virtaus tulisi säännöllisesti tarkistaa. Normien mukainen kivennäisruokinta. Suolakiven käyttö (lisää veden kulutusta). Napatulehdusten aikainen hoito.

Virtsaputken avanne

Aiheuttaja: Synnynnäinen sikiöajalta säilynyt yhteys virtsarakon ja navan välillä.

Altistavia tekijöitä: Ei tunneta.

Yleisyys: Harvinainen.

Oireet: Virtsatessa valuu virtsaa myös navasta.

Diagnoosi: Perustuu oireisiin.

Hoito: Leikkaus.

Ennaltaehkäisy: Ei tunneta.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja