29.04.10

Veden lämpötilan merkitys munivalle kanalle

16.06.2003

Raikasta vettä kanoille lämpimällä säällä

Yleisesti juomaveden lämpötila kehotetaan pitämään mahdollisimman kylmänä, etenkin lämpimissä olosuhteissa/lämpimällä säällä. Asiaa on selvitetty Iowa Staten yliopistossa koeolosuhteissa. Selvitettävänä oli eri kanojen juomaveden lämpötilan vaikutus rehunsyöntiin ja veden kulutukseen lämpimissä olosuhteissa. Suomessa lämpötila saattaa kesähelteillä nousta kanalassa hyvinkin korkeaksi, jolloin kanan syöntimäärä romahtaa. Tästä seuraa negatiivisina vaikutuksina reaktiot muninnassa ja painonnousussa. Tätä tulee välttää kaikin mahdollisin keinoin.

Ensimmäisessä kokeessa 29 viikkoisille kanoille tarjottiin 18 tai 27 asteista vettä neljän viikon aikana, 31 asteen kanalalämpötilassa. Ensimmäisen kahden viikon aikana 18 asteista vettä saaneilla kanoilla oli suurempi rehunkulutus (84 g/kana/pv vs. 79 g/kana/pv), mutta tämän jälkeen ei eroa ollut rehunkulutuksessa. Vedenkulutukseen ei vaikuttanut veden lämpötila vaan odotetusti korkeammalla kanalan lämpötilalla oli veden kulutusta lisäävä vaikutus.

Toisessa kokeessa tarjottiin kanoille 15,19, 23 tai 27 asteista vettä ja kanalan lämpötila nostettiin 32,5 asteeseen. Rehunkulutus romahti melkein 30% ensimmäisellä viikolla, mutta veden lämpötiloilla ei ollut niin selvää vaikutusta rehunkulutukseen kuin ensimmäisessä kokeessa. Tuloksissa todettiin kuitenkin, että 23 asteisella vedellä reaktio rehunkulutuksen vähentymisessä ei ollut niin suuri kuin muilla asteilla. Tällä veden lämpötilalla kanat kuluttivat myös eniten vettä koko koejakson ajan. Tutkijat löysivät huomattavia vaihteluita yksittäisten kanojen reaktioista ympäristön ja veden lämpötilan vaihteluihin.

Linnut reagoivat kanalan lämpötilan nousuun pienentämällä rehunkulutustaan. Jos rehunkulutus pienenee äkillisesti, on reaktio nähtävissä notkahduksena muninta- ja painokäyrässä. Ajan kuluessa linnut tottuvat lämpötilan nousuun, mutta viileämpi juomavesi saattaa nopeuttaa tätä prosessia ja pienentää lämpötilan nousun aiheuttamaa negatiivista vaikutusta.

Xin et al. Journal of Poultry Science 81, 2002.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja