Olet täällä

Avena tarjoaa viljelijöille uudenlaisen basis-hinnoittelutavan

Avena tarjoaa ensimmäisenä Suomessa viljelijöille sopimusvaihtoehdon, jossa viljelijä voi kiinnittää myymänsä vehnä- tai öljykasvierän basis-hinnan ja hinnoitella sopimuksen loppuun Euronext Pariisin (Matif) futuurien hintanoteerauksen mukaan. Basis-sopimus tuo aiempaa markkinalähtöisemmän tavan vehnä- ja öljykasvisopimusten hinnoitteluun. 

Uusi hinnoittelutapa suomalaisille viljelijöille

Suomalaiset viljelijät ovat entistä markkinatietoisempia ja seuraavat yhä tarkemmin kansainvälisten vilja- ja öljykasvimarkkinoiden tapahtumia. Avenan uudessa basis-sopimuksessa hinnoittelu kytkeytyy Euronext Parisiin (Matif) vehnä- ja rapsifutuureihin.

”Viljelijät voivat basis-sopimuksella aidosti seurata markkinahintojen kehitystä ja halutessaan hinnoitella sopimuksia pitkälle tulevaisuuteen”, Avenan toimitusjohtaja Antti Snellman kertoo. ”Vastaavia hinnoittelutapoja on käytössä yleisesti Euroopassa ja haluamme tarjota uudentyyppisen tavan vilja- ja öljykasvisopimusten hinnoitteluun myös suomalaisille viljelijöille”, Snellman jatkaa.

Termillä ”basis” tarkoitetaan tiettynä hetkenä, tietyssä toimituspaikassa vallitsevan ostohinnan ja futuurin noteeraushinnan eroa. Basis-sopimuksessa viljelijä valitsee vehnälle tai öljykasvierälle toimituspaikan ja –jakson, jonka basis-hinnan hän kiinnittää. Sopimus hinnoitellaan loppuun viljelijän haluamana ajankohtana vehnä- tai rapsifutuurin sen hetkisen noteeraushinnan mukaan.

”Koska basis lukitaan sopimusta tehdessä, tietää viljelijä ajantasaista pörssihintaa seuraamalla suoraan miten oman sopimuksen hinta kehittyy”, Snellman kertoo. Basis-sopimuksella viljelijä sitoo oman myyntihintansa tiettyyn futuuriin, mutta ei tee itse futuurikauppaa pörssissä, vaan Avena tekee sen hänen puolestaan.

Tavat käydä vilja- ja öljykasvikauppaa monipuolistuvat

”Uusi basis-sopimus monipuolistaa tapoja käydä vilja- ja öljykasvikauppaa”, Antti Snellman kertoo. Avena tarjoaa vilja- ja öljykasvisopimusten hinnoitteluun uuden basis-sopimuksen lisäksi entuudestaan tutut sopimusmallit: osto päivän hinnalla, termiinisopimus ja tilahintasopimus.

”Suomessa yksittäisten tilojen koko kasvaa ja uskomme, että uusille hinnoittelutavoille on todennäköisesti jatkossa enemmän tarvetta myös riskienhallinnan kannalta”, Snellman arvioi. Avena haluaa myös tulevaisuudessa olla kehittämässä uudenlaisia tapoja käydä vilja- ja öljykasvikauppaa suomalaisen viljelijän kumppanina.

Basis-hinnat löytyvät uudistetusta Avenakaupasta

Avena on tänään avannut uudistetun Avenakaupan suomalaisille viljelijöille. ”Uudistettu Avenakaupppa on nykyaikainen palvelusivusto asiakkaillemme”, Snellman kertoo. Avenakauppaan rekisteröityneet viljelijät näkevät mm. basis-hinnat vehnän ja öljykasvien eri toimitusjaksoille ja -paikoille sekä muut ostohintamme toimituspaikoittain ja –jaksoittain.

Viljojen ja öljykasvien myynti Avenalle onnistuu myös sivuston kautta. Viljelijät hyödyntävät toivottavasti ahkerasti myös uutta mahdollisuutta jättää Avenalle tarjous vilja- tai öljykasvierästä. ”Avenakauppaan kannattaa siis rekisteröityä ja hyödyntää myös muita sen asiakkaillemme tarjoamia palveluja ahkerasti”, Snellman summaa.

Lue lisää: uudistettu Avenakauppa on avattu

Tervetuloa tutustumaan: Avenakauppa

 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä