05.11.21

Anna nyt lausuntosi uudesta eläinten hyvinvointilaista

Uusi laki sisältäisi rajoituksia mm. nautakarja- ja sikatalouden harjoittamiseen sekä pentukauppaan.

Uusi ehdotus laiksi eläinten hyvinvoinnista on valmistunut ja lähtenyt lausuntokierrokselle. Lailla korvattaisiin voimassa oleva eläinsuojelulaki ja –asetus. Nyt lausunnoille lähtenyt uusi lakiesitys pohjautuu vuoden 2018 esitykseen, jonka keskeisiä uudistuksia olivat mm. eläinten olennaisten käyttäytymistarpeiden huomioon ottaminen, kivunlievitys kaikissa kivuliaissa toimenpiteissä sekä jatkuvan juomaveden vaatimus nisäkkäiden ja lintujen pysyvissä pitopaikoissa.

Uudet parsinavetat ja porsitushäkit kielletään

Hallitusohjelman mukaisesti kiellettäisiin uusien parsinavetoiden rakentaminen lain tullessa voimaan. Toiminnassa olevien parsinavetoiden käyttöä voitaisiin jatkaa, mutta niissä olevien parsipaikkojen määrää ei saisi enää lisätä. Parsinavetoissa pidettävien lehmien olisi päästävä jaloittelemaan aiemman 60 päivän sijaan 90 päivänä vuodessa. Lisäksi valmistelun yhteydessä linjattiin, että jatkossa investointitukea myönnetään vain sellaisten pihattojen rakentamiseen, joiden yhteydessä on jaloittelutarha tai laidun.

Uusien kiinteärakenteisten porsitushäkkien käyttöönotto kiellettäisiin lain tullessa voimaan sekä toiminnassa olevissa että uusissa sikaloissa. Emakoiden tiineytyshäkkien pitkäaikaisesta käytöstä luovuttaisiin 12 vuoden siirtymäajalla aiemmin ehdotetun 15 vuoden sijaan.

Porsaiden kirurgisesta kastraatiosta halutaan tulevaisuudessa luopua kokonaan, mistä ministeriö on tilannut selvityksen, joka valmistuu vuoden 2021 loppuun mennessä. Selvityksessä kartoitetaan vaihtoehdot kirurgiselle kastraatiolle ja laaditaan ehdotus siitä, miten kirurgisesta kastraatiosta voitaisiin luopua kokonaan siirtymäajan kuluessa. Selvityksessä otetaan kantaa myös siihen, millaista kivunlievitystä kastraatiossa tulisi käyttää siirtymäaikana.

Pentutehtailua ja -kauppaa rajoitetaan tuontirajoituksella

Koirien ja kissojen pentutehtailuun ja -kauppaan puututtaisiin kieltämällä alle puolivuotiaiden pentujen tuonti Suomeen, jos tarkoituksena on myydä pentu eteenpäin kahden kuukauden kuluessa tuonnista. Kiellolla pyrittäisiin estämään ulkomailla huonoissa oloissa tuotettujen pentujen tuontia Suomeen. Lisäksi koirien ja kissojen myynti-ilmoituksista tulisi jatkossa käydä ilmi muun muassa ammattimaisesti toimivan myyjän rekisterinumero sekä maa, jossa myytävä eläin on syntynyt.

Koirien ja kissojen jalostuksen valvontaa tehostetaan säätämällä eläinlääkäreille ilmoitusvelvollisuus sellaisista toimenpiteistä, jotka on tehty perinnöllisten vikojen korjaamiseksi. Koirien ja kissojen rekisteröinnistä ja merkitsemisestä säädetään eläinten tunnistamista ja rekisteröintiä koskevan lain nojalla.

Laki on tarkoitus antaa eduskunnalle kevätistuntokaudella 2022 ja sen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2023 alusta alkaen. Lakiehdotukseen voi antaa lausuntoja 14.1.2022 asti täältä löytyvän ohjeen mukaisesti.

Lähde: Maa- ja metsätalousministeriö (Tiedote sekä esitys uudeksi eläinten hyvinvointilaiksi täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja