27.08.14

Jääntiviljan torjunta syysrapsilta

Sateiden ansiosta syysrapsit ovat itäneet ja taimettuneet hyvin. Hyvässä kasvussa ovat myös rikkakasvit ja jääntivilja.

Sateiden ansiosta syysrapsit ovat itäneet ja taimettuneet hyvin. Hyvässä kasvussa ovat myös rikkakasvit ja jääntivilja. Kun syysrapsi on kylvetty viljan sadonkorjuun jälkeen ilman kyntöä, voi uusia oraita olla kasvustossa hyvin runsaasti. Jos kynnössä ei ole käytetty kuorinteriä, usein kyntöviilujen välistä nousee viljanoraita. Tänä vuonna runsaiden sateiden seurauksena voi syysrapsipeltoon muodostua jääntiviljaa huolellisesta kynnöstä huolimatta.

Jääntivilja tulee torjua heti, kun pellon pinta kantaa sateiden jälkeen. Torjuntaan sopii valikoivat juolavehnän ja hukkakauran torjunta-aineet. Jääntiviljan torjuntaan riittää hyvin hukkakaura-annos, esim. Targa Superia 1,0 l/ha + SitoPlus 0,2 l/ha. Jääntiviljan torjuntaan voidaan yhdistää myös siemenrikkakasvien torjunta Butisan- valmisteella, jos tätä käsittelyä ei ole vielä aikaisemmin tehty. Tankkiseostaulukoissa ilmoitetaan, että Targan ja Butisanin yhteiskäyttö lisää vioitusriskiä. Vioittumisriskiä ei kuitenkaan ole, jos niitä käytetään syksyllä.

Jo vähäinenkin määrä jääntiviljaa häiritsee syysrapsin kehittymistä ja tästä on uhkana, että syysrapsin kasvupiste kohoaa ylemmäksi. Erityisesti vähälumisena talvena korkeammalla oleva syysrapsin kasvupiste on altis talvituhoille.
Tässä pellossa jääntivilja tukehduttaa nopeasti pienet rapsin taimet, ellei torjuntaa tehdä. Kuva Pohjanmaalta, Mustasaaresta 26.8.2014

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja