29.08.14

Pro Ruis ry: Ruista voi kylvää syyskuun puolella

Pro Ruis yhdistys muistuttaa, että populaatio- ja hybridiruislajikkeita voidaan kylvää vielä syyskuun puolella. Kylvön viivästyessä siemenmäärään tulee kiinnittää huomiota.

Paikoitellen runsaatkin sateet ovat haitanneet sadonkorjuuta ja vaikuttaneet myös syysrukiin kylvöihin. Ajoissa puitu rukiin esikasvi on edesauttanut, että puintien lomassa on ehditty tekemään kylvömuokkaukset ja saatu ruis kylvettyä.

Pro Ruis yhdistys muistuttaa, että populaatio- ja hybridiruislajikkeita voidaan kylvää vielä syyskuun puolella. Kylvön viivästyessä siemenmäärään tulee kiinnittää huomiota.

Kylvöaikaa 10. syyskuuta saakka

Hybridiruis tuottaa suotuisissa kasvuoloissa syksyllä runsaasti versoja. Tämä edellyttää kuitenkin riittävän aikaista kylvöä. Paras kylvöajankohta on elokuun loppupuoli, mutta kylvö voidaan kuitenkin tehdä vielä syyskuun 10. päivään saakka. Vahva kasvusto syksyllä tarkoittaa myös vahvaa juuristoa, mikä parantaa talvehtimista ja nopeuttaa keväällä kasvuun lähtöä.

Normaaliaikaan kylvettäessä hybridirukiilla käytetään siemenmääränä 200 itävää siementä neliölle. Epäsuotuisissa oloissa ja kylvön viivästyessä siemenmäärä on nostettava 210-250 itävää siementä neliölle. Ylitiheiden kasvustojen riskinä on lumihome ja lakoontuminen.

Myös populaatiorukiin kylvö onnistuu hyvin vielä syyskuun puolella. Populaatiorukiin siemenmäärä vaihtelee kylvöajankohdan mukaan 450:sta 500:aan itävää siementä neliömetrille.

Riittävä ja tasapainoinen syyslannoitus on rukiille tärkeä. Syyslannoituksessa rukiille annetaan koko kasvukaudelle riittävä fosfori, kalium ja hivenlannoitus viljavuustutkimuksen mukaan. Ympäristötuen mukaan syysrukiille voi käyttää typpeä syksyllä enintään 30 kg/ha.

Viime syksynä ruiskasvustoissa havaittiin paljon kahukärpäsiä, jotka ovat erityisesti lämpimien syksyjen riesa ja voivat aiheuttaa merkittäviäkin tappioita ruiskasvustoon. Pro Ruis ry muistuttaa, että kasvustoja tulee tarkkailla syksyn aikana esim. keltaliima-ansapyydyksin.

Tutustu ruislajikkeisiin:

Reetta: Suomen viljellyin ruis
Brasetto: Huippusatoisa hybridi
Evolo: Viljelyvarma suosikkihybridi

Pro Ruis ry etsii vuoden 2015 Ruismestaria. Tutustu kilpailuun ja ilmoittaudu mukaan www.proruis.fi

PRO RUIS ETSII VUODEN 2015 RUISMESTARIA, ILMOITTAUDU KISAAN!

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja