Juha Helander
27.11.14

Hehkulamppuhuijaus

Meille on opetettu tosiasia, ettei sähkölaitteita kannata korjata. Korjauskustannus nousee niin suureksi, että lähes samalla hinnalla saa jo uuden laitteen. Kun vielä saamme käyttöömme uutta teknologiaa ja tuotekehitystä, jota emme ole tienneet edes tarvitsevamme, on valintamme selvä. Sivuseikka on se, että vanhankin laitteen ominaisuuksista valtaosa on ollut hyödyntämättä.

Otsikon nimellä löytyy YouTubesta dokumentti, joka todisti ainakin omasta mielestäni hyvin uskottavasti sähkölaitteisiin liittyvän maailmanlaajuisen huijauksen. Teille, jotka ette ole dokumenttia nähneet tai ette jaksa sitä katsoa, kerron tässä sen keskeisimmän sisällön. Ohjelman mukaan ei ole mikään ongelma tuottaa sähkölaitteita, jotka kestävät vuosikymmeniä. Vanhimmat hehkusähkölamput ovat valaisseet jo yhtämittaisesti toista sataa vuotta. Lamppujen valmistajat kuitenkin sopivat ja määrittivät jo viime vuosisadan alkupuolella sopivan kestoajan lampuille. Siitä nimi dokumentille.

Sama huijaus ja sopiminen koskee ohjelman mukaan myös muita sähkölaitteita. Mm. printteristä löytyi valmistajan laitteeseen asentama laskuri, jonka ainoa tehtävä oli laskea tulostettujen papereiden määrä. Laskuriin määritetyn lukumäärän täyttyessä päättyi printterin toiminta. Laskurin poistaminen ”korjasi” printterin. Ilmeisesti samanlaista sähkölaitteiden kestoajan ja laatutason säätelyä esiintyy ympäristössämme runsaasti. Meidän kaikkien tuntema tosiasia on se, että nykyään sähkölaitteet eivät kestä enää läheskään sellaisia vuosimääriä kuin ennen. Meidät on jo totutettu siihen, että kodinkoneet eivät voi kestää vuosikymmeniä.

Samalla meille on opetettu tosiasia, ettei sähkölaitteita kannata korjata. Korjauskustannus nousee niin suureksi, että lähes samalla hinnalla saa jo uuden laitteen. Kun vielä saamme käyttöömme uutta teknologiaa ja tuotekehitystä, jota emme ole tienneet edes tarvitsevamme, on valintamme selvä. Sivuseikka on se, että vanhankin laitteen ominaisuuksista valtaosa on ollut hyödyntämättä.

Mikä on sitten vakuutusyhtiön huoli tässä? Suora yhteys liittyy koti- ja maatalousirtaimen rikkovakuuttamiseen. Ns. laajan turvatason vakuutukset korvaavat kodinkoneiden ja muiden sähkölaitteiden rikkoutumisia. Edellä kuvattu kehitys on selvästi lisännyt rikkoutumisten korvauksia. Siksi kannattavuussyistä on rikkoutumisia korvaavien vakuutustuotteiden hinnoittelua jouduttu arvioimaan uudestaan. Samoin vakuutusmatemaatikot ovat ynnäilleet laitteiden lyhentyneiden kestoaikojen vaikutusta korvaussäädöksiin, omavastuihin ym.

Huomattavasti vakavampi huoli liittyy sähkölaitteiden laadun aiheuttamiin seurannaisvaikutuksiin. Palovahingot ovat edelleen maatilavakuuttamisessa suurin korvausmeno. Palojen syttymissyy on yli puolessa vahinkotapahtumissa sähkölaitteet tai –asennukset. Tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon sähkölaitteiden aiheuttamista paloista on peräisin sähkölaitteiden laatutason heikkenemisestä, ei ole. Kuitenkin tämä ajatus ja pelko siitä on aiheellinen.

LähiTapiola panostaa joka tapauksessa entistä enemmän sähkölaitteiden ja asennusten parantamiseen. Sähkötarkastuksia maatiloilla edistetään ja tuetaan. Säännöllisten sähkötarkastusten avulla on mahdollista löytää vajaakuntoiset sähkölaitteet. Ensi vuonna tullaan kohdistamaan huomiota erityisesti tuotantotilojen valaisimen riskeihin ja niiden vähentämiseen.

Hehkulamppuhuijaus-dokumentin todistelun johdonmukainen jatko vei poistettujen sähkölaitteiden hautausmaalle. Kuvaus Afrikkaan palautetun sähkölaitejätteen äärettömältä kaatopaikalta kertoi elämänmuotomme kestämättömyydestä. Yllättävää, ettei mikään merkittävä ympäristöliike tai poliittinen taho ole tarttunut asiaan vakavasti. Vai onko niin, että yhteiskuntamme on sidottu vaihtoehdottomaan kasvavan ja kiihtyvän kulutuksen muottiin?

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja