Janne Laine
11.09.17

Rikat kuriin jo syksyllä

Syysrikkatorjuntaan syysviljoilla on nyt tullut uusi valmiste Buctril. Valmisteen voi ruiskuttaa vielä myöhäänkin syksyllä viileissä olosuhteissa.

Syysrikkatorjunta syysviljoilla tekee tuloaan. Markkinoille on nyt tullut uusi valmiste, Buctril, joka sopii myös syyskäsittelyyn. Lehtivaikutteisena valmisteena valmiste tehoaa vain taimettuneisiin rikkoihin. Hyvä puoli on, että Buctril-ruiskutus voidaan tehdä myöhään syksylläkin lämpötilojen laskiessa, koska valmiste toimii jo + 2 °C asteessa. Käyttömäärä on 0,5-0,7 l/ha. Viljelijän Bernerin kautta valmistetta on saatavilla.

Rikkatorjunnasta syksyllä on saatu erinomaisia kokemuksia viime vuoden aikana syysviljoilla. Olosuhteet voivat meidän oloissa olla usein sopivat. Rikat eivät pääse syksyllä kasvamaan liian suuriksi ja pelkästään yökosteus lisääntyy parantaen torjuntatehoa. Kokeissa Buctril tehosi hyvin saunakukkaan ja orvokkiin. Myös mataraan saatiin tehoja. Jos syysvilja on talven jäljiltä tiheä ja lähtee voimakkaaseen kasvuun ja rikat ovat saatu pääosin torjuttua jo syksyllä, ei keväällä tehtävää torjuntaa välttämättä tarvita ollenkaan.

Jos tarvetta rikkatorjuntaan on vielä keväällä, niin esimerkiksi käytettäessä Sekatoria voidaan ruiskuttaa huomattavasti alhaisemmilla annoksilla kuin ilman syystorjuntaa tehtäessä. Jäljelle jääneet tai keväällä itävät rikat ovat sen verran pieniä. Toisekseen kevään ruiskutusta voi venyttää ja joustovaraa on hyvin. Usein voi olla tarvetta ruiskuttaa samanaikaisesti syysviljoja kun pitäisi myös kylvää kevätviljoja. Syystorjunnan avulla voi kevätkylvöjä tehdä rauhassa eikä tarvitse miettiä ruiskutustyötä. Vielä kun valmisteen hinta on alhainen, niin etuja on monia.

Vaikka alkusyksy on ollut haasteellinen säiden suhteen, niin toivottavasti syysviljoja saadaan vielä kylvöön. Syysrikkatorjunnan voi tarvittaessa yhdistää jopa lumihomeruiskutukseen. Tanskalaista viljelijää ajatus saattaa hymyilyttää, mutta meidän oloissa sekin voi olla mahdollista. Ja lopputulos voi olla ihan hyvä, sekin asia tuli testattua viime vuoden aikana.

Jos kylvöt eivät onnistu tänä vuonna niin kannattaa suunnitella syysviljojen kylvöä jo ensi vuotta ajatellen. Syysviljojen satopotentiaali on kuitenkin erinomainen ja puinti saadaan tehtyä ajoissa.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja