Anna-Kaisa Rämö
29.05.13

Ekosysteemipalveluiden tuotanto yksityismetsissä

PTT:n, SYKEn ja Metla:n uudessa tutkimuksessa ”Metsien ekosysteemipalveluiden yhteensovittaminen yhteistoimintaverkostoissa” selvitettiin mm. metsänomistajien arvoja ja asenteita ekosysteemipalveluiden tuotantoa kohtaan sekä halukkuutta metsien hyötyjen kaupallistamiseen.

Metsien ekosysteemipalvelut

Metsäiset ekosysteemit tuottavat ihmisille monenlaisia hyötyjä, joista osa on ihmisille välttämättömiä ja jopa elintärkeitä. Tällaisia ekosysteemipalveluita ovat esimerkiksi raaka-aineet kuten puu, keräilytuotteet ja riista (ns. tuotantopalvelut). Nämä, samoin kuin kulttuuripalveluihin kuuluvat virkistysmahdollisuudet ja maisema-arvot ovat helposti havaittavissa ja tuttuja. Monet luonnon tuottamat aineettomat hyödyt kuten tulvien torjunta tai hiilen sidonta (ns. säätelypalvelut) ovat sen sijaan huomaamattomia ja hyöty onkin usein välillistä. Metsäekosysteemi tuottaa myös kaiken perustana olevia ylläpitäviä palveluita, esimerkiksi ravinteiden kiertoa ja yhteyttämistä.

Metsänomistajat ovat kiinnostuneita ekosysteemipalveluista

Metsiä on hyödynnetty monitavoitteisesti Suomessa jo pitkään. Puuntuotannossa huomioidaan nykyään entistäkin paremmin metsien monimuotoisuus ja aineettomat arvot. Myös metsään perustuvat elinkeinot kuten luontomatkailu ja luonnontuotteiden jalostus ovat voimistuneet viime vuosina. Metsien monikäytössä muu kuin puuntuotanto ei kuitenkaan pääasiassa ole kaupallista toimintaa. Metsänomistajista joka toinen on kiinnostunut hyödyntämään metsiään taloudellisesti tuottamalla muitakin ekosysteemipalveluita kuin puuta. Metsänomistajia kiinnostaa erityisesti hiilensidontapalveluiden myynti. Myös luontoarvo- ja maisema-arvokauppa sekä metsän vuokraaminen matkailukäyttöön kiinnostavat.

Metsänomistajien yhteistyö lisää tehokkuutta

Yksityisten metsätilojen keskimääräinen koko on Suomessa noin 30 ha. Joidenkin hyötyjen tuotanto ei ole tehokasta pienillä metsäalueilla. Jos tavoitteena on esimerkiksi veden säätely turvemailla, yhden tilan toimenpiteet eivät välttämättä ole riittäviä, koska myös naapurialueet vaikuttavat vesitalouteen. Metsänomistajien yhteistyöllä voidaan tehostaa monien ekosysteemipalveluiden tuotantoa.

Uusi tutkimushanke metsänomistajien arvoista ja asenteista on valmistunut

Metsien ekosysteemipalveluiden merkitystä ja tuotantotapoja, metsänomistajien arvoja ja asenteita ekosysteemipalveluiden tuotantoa kohtaan sekä metsänomistajien ja yhteistoimintaverkostojen edustajien suhtautumista erilaisiin yhteistoimintamuotoihin selvitettiin tutkimushankkeessa: ”Metsien ekosysteemipalveluiden yhteensovittaminen yhteistoimintaverkostoissa”. Hankkeessa tutkittiin ekosysteemipalveluiden tuotannon edellytyksiä erityisesti METSO-ohjelman yhteistoimintaverkostohankkeissa, luonnonsuojelulakiin perustuvilla maisemanhoitoalueilla ja yhteismetsissä. Hankkeen toteuttivat Pellervon taloustutkimus PTT, Suomen ympäristökeskus (SYKE) ja Metsäntutkimuslaitos (Metla).

Hankkeen julkaisut:

Julkaisut ovat saatavilla sähköisesti PTT:n kotisivuilta http://www.ptt.fi -> Julkaisut -> PTT raportteja tai PTT työpapereita.

Lisätietoja: Anna-Kaisa Rämö, puh. 040 164 8061 tai Paula Horne, PTT, puh. 040 592 6820, sähköposti: etunimi.sukunimi (at) ptt.fi

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja