Sokerijuurikas hyvässä kasvussa

JUNO-hanke parantaa sokerijuurikkaan viljelyedellytyksiä.

Sokerijuurikasviljelmät ovat saaneet kasvulle hyvän alun, kylmästä alkukesästä huolimatta. Sokerijalostaja Sucroksen mukaan sato-odotukset ovat hyvät, jos lämpöä ja aurinkoa riittää loppukesäksi. Sokerijuurikkaan kasvuedellytyksiä ja satomääriä pyritään nostamaan muun muassa JUNO-hankkeen avulla.

Sokerijuurikkaan kasvukausi on edennyt lähes normaalisti kylmästä alkukesästä huolimatta. Sokerijuurikasta viljellään pääosin Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Hämeessä ja Etelä-Pohjanmaalla.

– Olemme noin vajaan viikon keskimääräistä kasvukautta myöhässä ja se johtuu lähinnä kylmästä huhtikuusta sekä toukokuun alun viileydestä. Kylmästä startista huolimatta keskimääräinen kylvöpäivä oli 12.5. eli vain noin kolme päivää keskiarvoa myöhemmin, kertoo maatalousjohtaja Tero Tanner Sucros Oy:stä.

Kasvustot ovat olleet tasaisia ja taimitiheys on hyvällä keskitasolla.

– Uusintakylvöjä ei ole tarvittu, ja aurinko ja lämpö ovat viime viikkoina kiihdyttäneet kasvua. Toivotaan lisää lämpöä, jonka avulla voimme vielä päästä erittäin hyvään satokauteen sokerijuurikkaan osalta.

Lähes 50 uutta viljelijää

Syyskuun lopussa poistuvat EU:n sokerikiintiöt, jotka ovat aiemmin rajoittaneet sokerin kotimaisia tuotantomääriä. Sucroksen tavoitteena on, että tulevaisuudessa Säkylän sokeritehtaan valkosokerituotanto saadaan nostettua 100 miljoonan kiloon.

– Kiintiön poistuminen tarkoittaa, että tarvitsemme paljon uusia sokerijuurikkaan viljelijöitä tulevaisuudessa. Tänä vuonna lähes 50 uutta viljelijää aloitti sokerijuurikkaan viljelyn. Tämän vuoden sokerijuurikkaan kokonaispinta-ala vahvistuu myöhemmin heinäkuussa. Sokerijuurikkaan siemeniä myytiin noin kuusi prosenttia enemmän kuin viime vuonna, joten suunta on oikea.

Sucros tarjosi tänä vuonna uusia hinnoittelumalleja sopimusviljelijöille: viljelijät voivat valita yhden tai kolmen vuoden kiinteähintaisen tai yhden vuoden muuttuvahintaisen mallin. Muuttuvahintaisessa mallissa huomioidaan Suomen sokerimarkkinoiden hintakehitys.

– Tällä kasvukaudella eniten tehtiin kolmen vuoden kiinteähintaisia sopimuksia. Sopimusvalinnoillaan viljelijät ovat selvästi osoittaneet sitoutumistaan sokerijuurikkaan viljelyyn, Tanner kiittää.

JUNO-hankkeen avulla parempia satoja

Sucros on mukana viime vuonna alkaneessa Sokerijuurikkaan tutkimuskeskuksen kaksivuotisessa Juurikassadot nousuun (JUNO) -hankkeessa, jonka tavoitteena on kehittää sokerijuurikkaan kannattavuutta ja kilpailukykyä Suomessa. Viljelijöitä koulutetaan muun muassa pellonpiennarpäivillä.

– JUNO-hankkeen avulla haluamme parantaa kotimaisen juurikkaanviljelyn edellytyksiä ja turvata sokerituotannon jatkuvuus. Olemme todella tyytyväisiä hankkeen saavutuksiin, viljelijät ovat olleet kiinnostuneita tilaisuuksista, Tero Tanner sanoo.

KUTSU MEDIALLE: JUNO-hankkeen pellonpiennarpäivä Köyliössä ke 5.7.2017

JUNO-hankkeen viimeinen pellonpiennarpäivä pidetään Köyliössä Räpin koetilalla keskiviikkona 5.7. klo 12–14.30. Paikalle saapuu mm. tutkija Joakim Ekelöf Nordic Beet Research -tutkimuskeskuksesta Ruotsista. Ekelöf puhuu kukkavarsin syntymisestä ja villijuurikkaasta. SjT:n tutkijat kertovat saneerauskasveista, pinta- ja syvämaanäytteistä sekä ankeroiskartoituksen tuloksista. Paikalla on mahdollisuus tutustua erilaisiin koeruutuihin.

Media on tervetullut tutustumaan pellonpiennartapahtumaan sekä JUNO-hankkeeseen. Ankeroiskoeruudut, joiden vierellä tilaisuus pidetään, sijaitsevat muutaman kilometrin päässä Räpin koetilan tilakeskuksesta osoitteessa Huhdintie 172, Köyliö. Ilmoittautumiset ja lisätietoja: projektikoordinaattori Tiina From, p. 040 581 4443, [email protected].

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja