25.01.06

LEHTIKATSAUS: Taimikonhoitorästit kasvun uhka

Lapin metsäkeskus: Lisääntynyt hoitamattomuus näkyy riukumetsinä. Tykkyvaurioita tai hirvituhoja pahempi kasvun uhka on Lapin metsien kasvava hoitamattomuus. Näin toteaa Lapin metsäkeskuksen johtaja Jukka Ylimartimo Lapin Kansassa. Metsäkeskus julkisti maanantaina Lapin metsäohjelman vuosiksi 2006-2010. Ohjelma on tehty laajan sidosryhmäjoukon kanssa Ylimartimo sanoo, että haasteellisin osa metsäohjelmaa ovat yksityismetsien taimikonhoito- ja ensiharvennusrästien purkaminen.
Lapin metsäkeskus: Lisääntynyt hoitamattomuus näkyy riukumetsinä.
Tykkyvaurioita tai hirvituhoja pahempi kasvun uhka on Lapin metsien kasvava hoitamattomuus. Näin toteaa Lapin metsäkeskuksen johtaja Jukka Ylimartimo Lapin Kansassa.

Metsäkeskus julkisti maanantaina Lapin metsäohjelman vuosiksi 2006-2010. Ohjelma on tehty laajan sidosryhmäjoukon kanssa Ylimartimo sanoo, että haasteellisin osa metsäohjelmaa ovat yksityismetsien taimikonhoito- ja ensiharvennusrästien purkaminen.

- Vuoden 2004 tasoon verrattuna työmäärien pitäisi yli kaksinkertaistua, Ylimartimo kuvaa haasteen suuruutta.

Taimikonhoitotyöt jäävät rästiin monelta metsänomistajalta sen vuoksi, että niiden tekemiseen ajallaan eivät metsälait tai määräykset pakota ja toisaalta metsänomistajien on rahoitettava ne huomattavilta osin itse.

- Hyödyt ajallaan tehdyistä hoitotöistä ovat suuret. Riukuuntuvan puuston sijasta metsässä kasvaa arvopuuta. Mutta hyödyt realisoituvat hakkuissa vasta vuosien kuluttua, eivätkä kaikki metsänomistajat jaksa nähdä niin pitkälle. Ajatus on myytävä jokaiselle metsänomistajalle erikseen, metsätalous- ja ympäristöpäällikkö Ari Keskimölö kuvaa tilannetta.

Lapin Kansa: Hirvikärpänen

löytynyt jo porostakin

Lapin Kansan mukaan hirvikärpästä on löydetty jo porostakin. Otusta tavataan yhä pohjoisempana. Edes kipakan pakkasen ei uskota pysäyttävän sen nousua.

Sen sijaan ankara, neljääkymmentä astetta huiteleva pakkanen nitistää tunturimittarin munia puiden rungoilta, mutta hirvikärpäsen kotelo voi "lämmitellä" hangen alla.

- Ehkä lumen päälle tippuvat kotelot tuhoutuvat - niitähän voi pudota hirven turkista vielä maaliskuussa - ja se on pieni toivonkipinä. On kuitenkin vielä aika epäselvää, millaiset asiat hirvikärpäskantoihin vaikuttavat; tutkittua tietoa ei ole. En usko, että pakkaset kovin paljon vaikuttaisivat hirvikärpäsiin, hyönteistutkija Juhani Itämies Oulun yliopistosta sanoo.

# Metsälehden Metsäuutiset

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja