17.12.14

Öljykasvit tarjoavat nyt erinomaisen vaihtoehdon

TUKES on myöntänyt Suomessa poikkeusluvan öljykasvien siementen peittaukseen ja peitatun siemenen myyntiin ja käyttöön keväällä 2015. Sekä rypsin että rapsin peitattua siementä on tämän hetkisen tiedon mukaan tulossa markkinoille keväällä.

TUKES on myöntänyt Suomessa poikkeusluvan öljykasvien siementen peittaukseen ja peitatun siemenen myyntiin ja käyttöön keväällä 2015. Sekä rypsin että rapsin peitattua siementä on tämän hetkisen tiedon mukaan tulossa markkinoille keväällä.

Markkinahintatilanne kannustaa nyt pohtimaan vaihtoehtoja viljan viljelylle. Viime kesänä öljykasveilla päästiin yleisesti viljoja parempaan taloudelliseen tulokseen ja monille tiloille öljykasvit sopivat hyvin viljelykiertoon. Niillä on hyvä esikasviarvo ja maan kasvukuntoa parantavaa vaikutusta.

Uusien lajikkeiden potentiaali kannattaa hyödyntää niin rypsin kuin rapsinkin viljelyssä. Öljykasvien hyvän kysynnän ja hinnan ansiosta niiden tuotantoon kannattaa panostaa ja tavoitella suurta ja laadukasta satoa.

Peittaus pelastaa alkukehityksen

Poikkeuslupapäätös on erittäin tarpeellinen koko öljykasviketjun kannalta ja tarjoaa mahdollisuuden kannattavaan öljykasvien viljelyyn. Suomen oloissa, joissa kirppapaine monesti keväällä on kova, peittauksen merkitys on olennainen.

- Teimme kesällä 2014 kokeita, joissa testattiin peittaamattoman ja neonikotinoideja sisältävällä peittausaineella peitattujen rapsien menestymistä Jokioisissa. Kokeen tulokset osoittavat selvästi peittauksen merkityksen öljykasvien alkukehityksessä, öljykasvien jalostaja Katja Hämäläinen Borealilta kertoo.

Hämäläisen mukaan peitatulla siemenellä saatiin kokeessa selvästi paremmat sadot kuin peittaamattomalla. Tämä johtuu hänen mukaansa pitkälti siitä, että peitatut koejäsenet säästyivät pahimmilta kirppatuhoilta alkukehitysvaiheessa, kun taas peittaamattomat kärsivät isoja tuhoja.

Rypsiä vai rapsia?

Parhaaseen tulokseen öljykasveillakin päästään, kun valitaan hyväkuntoinen lohko, kylvetään ajoissa sekä huolehditaan tarpeen mukaisesta ja oikea-aikaisesta kasvinsuojelusta. Tiivistyneillä ja huonokuntoisilla mailla ei öljykasvejakaan kannata tuottaa, sillä muiden lajien tapaan nekään eivät ole parhaimmillaan heikoilla lohkoilla.

Rypsi sopii viljelyyn koko viljan tuotantoalueellamme ja sen kylvöajassa on rapsia enemmän pelivaraa. Normaalioloissa rypsisato saadaan korjattua ajoissa ja aikainen sadonkorjuu mahdollistaa myös syysviljojen kylvön rypsin jälkeen. Markkinoilla olevat kotimaiset rypsilajikkeet Cordelia ja Juliet ovat markkinoiden satoisimpia ja öljyn laadultaan erinomaisia.

Rapsi tuottaa hyvillä lohkoilla ja viljelyyn panostettaessa rypsiä suurempia satoja. Kasvuajaltaan nykyisin markkinoilla olevat rapsilajikkeet ovat hyvin Suomeen soveltua, menestyen parhaiten eteläisessä Suomessa. Hybridilajike Trapper on yksi satoisimmista rapseistamme ja on vakiinnuttanut asemansa rapsin viljelyssä. Tavanomainen lajike Campino on niin ikään satoisa ja hyvin Suomeen sopiva rapsi.

Tutustu Borealin öljykasvilajikkeisiin ja koetuloksiin tarkemmin.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja