05.07.05

Asiakkaan ja omistajan rooli esillä Lähivakuutus-ryhmän kokouksissa Helsingissä

Ennätysmäärä lähivakuuttajia, 400 henkeä eri puolilta Suomea kokoontui Helsinkiin Finlandia-taloon Lähivakuutus Keskinäisen Yhtiön yhtiökokoukseen ja Lähivakuutus-ryhmän Keskusliiton liittokokoukseen maanantaina 9.5.2005. Kokouksissa käsiteltiin virallisten yhtiö- ja liittokokousasioiden lisäksi hallituksen ehdotus Lähivakuutus Keskinäisen Yhtiön yhtiöjärjestyksen ja Lähivakuutus-ryhmän Keskusliiton sääntöjen muuttamiseksi. Ennen kokouksia julkistettiin Lähivakuutus-ryhmän historia "Vakuuttavaa yhteistyötä".

Ennätysmäärä lähivakuuttajia, 400 henkeä eri puolilta Suomea kokoontui Helsinkiin Finlandia-taloon Lähivakuutus Keskinäisen Yhtiön yhtiökokoukseen ja Lähivakuutus-ryhmän Keskusliiton liittokokoukseen maanantaina 9.5.2005. Kokouksissa käsiteltiin virallisten yhtiö- ja liittokokousasioiden lisäksi hallituksen ehdotus Lähivakuutus Keskinäisen Yhtiön yhtiöjärjestyksen ja Lähivakuutus-ryhmän Keskusliiton sääntöjen muuttamiseksi. Ennen kokouksia julkistettiin Lähivakuutus-ryhmän historia "Vakuuttavaa yhteistyötä".

Lähivakuutus-ryhmän Keskusliitto johtaa ryhmää

Yhtiö- ja liittokokouksissa hyväksyttiin Lähivakuutuksen yhtiöjärjestyksen sekä Keskusliiton sääntöjen muutokset, jotka tulevat voimaan ensi vuoden alusta. Muutoksen tavoitteena on vahvistaa keskusliiton roolia Lähivakuutus-ryhmän strategisessa suunnittelussa, ryhmän toimintaperiaatteiden määrittelyssä ja edunvalvonnassa sekä lähivakuutusyhdistysten palvelutehtävien hoidossa. Muutoksilla kevennetään ja tehostetaan keskuselinten toimintaa myös hallinnon osalta poistamalla Lähivakuutus-yhtiön hallintoneuvosto ja keskittämällä ryhmän yhteiset asiat keskusliiton hallintoneuvostolle. Keskusliiton sääntömuutoksesta johtuen valinnat keskusliiton hallintoneuvostoon tehdään myöhemmin syksyllä pidettävässä ylimääräisessä liittokokouksessa.

Liittokokouspuheen piti Eläke-Fennian toimitusjohtaja Lasse Heiniö. Hän kiitti puheessaan Lähivakuutus-ryhmää erittäin tuloksellisesta yhteistyöstä ja kertoi edessä olevan vakuuttamisuudistuksen tuomista haasteista ja mahdollisuuksista. Eläkkeelle siirtyvä Lähivakuutus-ryhmän Keskusliiton toiminnanjohtaja Taisto Koponen painotti omistajien ja asiakkaiden äänen huomioimista ja peräänkuulutti malttia ja pitkämielisyyttä uudistusten eteenpäin viemisessä. Lähivakuutus-yhtiön toimitusjohtaja Harri Kainulainen puolestaan muistutti ryhmän ja yhtiön tulosten esittelyn jälkeen paikallisen henkilökohtaisen asiakaspalvelun merkityksestä yrityksen menestystekijänä.

Henkilökohtainen palvelu tulevaisuuden kilpailutekijä

Vakuutusalalla asiakkailla on mahdollisuus asioida monin eri tavoin vakuutusyrityksensä kanssa. Käytettävissä on erilaiset sähköiset palvelukanavat sekä henkilökohtainen palvelu. Asiakas itse valitsee, miten hän haluaa asiansa hoidettavan ja päättää itse palvelutavan. Yksinkertaiset ilmoitus- ja muutosasiat on helppo ja nopea hoitaa verkossa. Sen sijaan vaikeimmissa vahinko- ja korvaustilanteissa tarvitaan usein asiantuntijan apua.

"Lähivakuutus-ryhmällä on alan laajin palveluverkosto, 238 palvelupistettä ja näissä on suuri joukko vahinkovakuutuksen asiantuntijoita, jotka on koulutettu laaja-alaiseen asiakaspalveluun. Lähivakuutus ei ole muiden vakuutusyritysten tapaan karsinut konttoriverkostoaan - päinvastoin verkostoa on kehitetty ja uudistettu. Uskomme riittävän laajan palveluverkoston, henkilökohtaisen palvelun ja osaavan henkilöstön olevan tulevaisuudessa entistä merkittävämpi kilpailukeino. Kun tämän lisäksi panostamme vahinkojen ennaltaehkäisyyn sekä arkiturvallisuuden edistämiseen, kannamme omalta osaltamme yhteiskuntavastuuta asiakkaidemme turvallisuudesta", sanoo Harri Kainulainen.

Asiakashyvityksiä 18 miljoonaa euroa

"Keskinäisessä Lähivakuutus-ryhmässä asiakkaat omistavat oman vakuutusyrityksensä, joten asiakkaan ja omistajan välillä ei ole ristiriitoja. He saavat omasta vakuutusyrityksestään erilaisia etuja, muun muassa viime vuonna 18 miljoonaa euroa erilaisia asiakashyvityksiä. Asiakkaat voivat osallistua oman vakuutusyrityksensä hallinnossa päätöksentekoon ja siten päättää, miten Lähivakuutus-ryhmää kehitetään omista asiakasnäkökohdista ja tarpeista lähtien. Näin voidaan turvata pitkäjänteinen ja vakaa kehittämistyö. Vakuuttaminen on pitkäjänteistä toimintaa, johon ei sovi esimerkiksi kvartaalitalous", sanoo Harri Kainulainen.

Kannattavaa kasvua ja korvauksia

Vuosi 2004 oli Lähivakuutus-ryhmälle menestyksellinen ja kasvu tilikaudella oli taloudellisesti kannattavaa. Ensivakuutuksen maksutulo kasvoi edellisvuodesta 7,7 prosenttia ja nousi 233 miljoonaan euroon. Liikevaihto kohosi neljä prosenttia 287 miljoonaan euroon ja tilikauden liikevoitto oli 17,3 miljoonaa euroa. Liikevoiton osuus liikevaihdosta oli kuusi prosenttia. Ryhmän tilikauden voitto oli 14,3 miljoonaa euroa ja kasvua edellisvuodesta oli 17 prosenttia.

Ryhmän vahinkosuhde säilyi edelleen hyvällä tasolla ja oli 75 prosenttia, vaikka vuosi oli ryhmän pahin vahinkovuosi 15 vuoteen. Ryhmä maksoi korvauksia 151 miljoonaa euroa, josta liikennevakuutukseen liittyviä korvauksia oli 34,2, euroa. Ryhmä onnistui hyvin sijoitustoiminnassa, jonka tulos kasvoi kuudella prosentilla 20,5 miljoonaan euroon. Vakavaraisuuspääoma oli 338 miljoonaa euroa ja vastuunkantokyky 151 prosenttia.

Vuoden lähivakuutusyhdistys

Vuoden lähivakuutusyhdistykseksi valittiin Heinäveden Lähivakuutusyhdistys, joka on sinänsä pieni, mutta kokoluokassaan menestynyt erittäin hyvin, toiminut kaikin puolin esimerkillisesti ja näin saanut ansaittua arvostusta koko Lähivakuutus-ryhmässä.

Valintaperusteluissa todettiin muun muassa, että Heinäveden Lähivakuutusyhdistys on hoitanut omalla haasteellisella, vesistöjen ympäröimällä toimialueellaan lähivakuutustoimintaa esimerkillisen hyvin. Se on edistänyt ryhmän strategioiden toteuttamista ja omalta osaltaan toiminut niiden mukaisesti. Yhdistys on toteuttanut LÄHI-toimintamallia, esimerkiksi liikennevakuutuksen markkinaosuus on Heinävedellä 45 %. Heinäveden Lähivakuutusyhdistyksen pitkän ajan kehitys on ollut hyvä: kasvu kyllästetyillä markkinoilla on Lähivakuutus-ryhmässä keskitasoa. Kymmenen viimeisen vuoden vahinkosuhteiden keskiarvo on ollut 40 %. Liikekulusuhde oli alle ryhmän keskiarvon. Sijoitustoiminnan tulos oli noin kaksinkertainen ryhmän keskiarvoon nähden ja kymmenen viimeisen vuoden liikevoitto keskimäärin + 25 %. Tämän lisäksi oma pääoma on yli nelinkertaistunut 10 vuodessa ja on 165 % vakuutusmaksutuotoista. Muutoinkin Heinäveden Lähivakuutusyhdistyksen talous on vakaalla pohjalla.

Lisätietoja

Lähivakuutus Keskinäinen Yhtiö

Toimitusjohtaja Harri Kainulainen, puh 020 522 2400 tai 050 624 11

Varatoimitusjohtaja Hannu Nikkonen, puh 020 522 2205 tai 0500 595 498

Lähivakuutus-ryhmän Keskusliitto

Toiminnanjohtaja Taisto Koponen, puh 020 522 2370 tai 0400 669 501

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja