05.07.05

Auton avaimista kannattaa huolehtia

Ajonestolaite tuli Suomessa pakolliseksi vuonna 1997 kaikkiin uusiin henkilöautomalleihin. Ajonestolaite on erinomainen väline ajoneuvovarkauksien vastaisessa taistelussa. Lähivakuutus antaakin ajonestolaitteesta alennusta henkilö- ja pakettiautojen autovakuutusmaksuista. Ruotsissa ilmi tulleissa varkaustapauksissa yhdeksän kymmenestä ajonestolla varustetusta autosta anastettiin auton alkuperäisavaimella tai sen kopiolla.

Ajonestolaite tuli Suomessa pakolliseksi vuonna 1997 kaikkiin uusiin henkilöautomalleihin. Ajonestolaite on erinomainen väline ajoneuvovarkauksien vastaisessa taistelussa. Lähivakuutus antaakin ajonestolaitteesta alennusta henkilö- ja pakettiautojen autovakuutusmaksuista.

Ruotsissa ilmi tulleissa varkaustapauksissa yhdeksän kymmenestä ajonestolla varustetusta autosta anastettiin auton alkuperäisavaimella tai sen kopiolla. Koska avain on ajonestolla varustetun auton käyttöön ottamiseksi edelleen se vaivattomin väline, omaksuvat autovarkaat jatkossa yhä häikäilemättömämpiä keinoja saadakseen avaimen haltuunsa.

Monissa tapauksissa autonavaimia säilytetään huolimattomasti eikä kiinnostusta alkuperäisavainten määrään autokaupan yhteydessä ilmene. Autovarkaat pohtivat nyt ja tulevaisuudessa erityisesti sitä, miten avaimen saisi vaivattomimmin käsiinsä.

Suomessa anastetaan luvatta käsiin saadulla avaimella muutama sata ajoneuvoa vuodessa. osaan autonkatoamisista liittyy vakuutuspetos.

Vinkkejä avainturvallisuuteen:

  • Älä jätä avaimia takin taskussa valvomattomaan naulakkoon.
  • Säilytä avaimia työpaikalla turvallisessa paikassa, vaikkapa lukitussa kaapissa.
  • Älä pidä avaimia kotonakaan näkyvillä. Varmista, että myös vara-avaimet ovat hyvässä säilössä.
  • Kuljeta avaimia siten, etteivät ne ole taskuvarkaiden saatavilla.
  • Älä merkitse avaimenperään nimeäsi ja auton rekisteritunnusta.

Vakuutusyhtiöiden Keskusliitto on julkaissut Avainasiaa autostasi -esitteen (pdf). Esitteen tarkoituksena on kertoa asiallisen avainhallinnan merkityksestä erityisesti ajonestolaitteella varustetuissa autoissa.


Lähteet:

Lähivakuutus Keskinäinen Yhtiö

Vakuutusyhtiöiden Keskusliitto

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja