05.07.05

Lähivakuutus-ryhmä: kannattavaa kasvua ja korvauksia

Vuosi 2004 oli Lähivakuutus-ryhmälle menestyksellinen monella mittarilla mitattuna. Ensivakuutuksen vakuutusmaksutulo kasvoi edellisvuodesta 7,7 prosenttia ja nousi 233 miljoonaan euroon. Kovasta kilpailusta huolimatta markkinaosuus nousi 8,3 prosenttiin. Korvauksia maksettiin 151 miljoonaa euroa. Kulunut tilikausi oli Lähivakuutus-ryhmän kannalta menestyksekäs muun muassa siksi, että kasvu oli taloudellisesti kannattavaa. Liikevaihto kohosi neljä prosenttia 287 miljoonaan euroon ja tilikauden liikevoitto oli 17,3 miljoonaa euroa. Liikevoiton osuus liikevaihdosta oli kuusi prosenttia.

Vuosi 2004 oli Lähivakuutus-ryhmälle menestyksellinen monella mittarilla mitattuna. Ensivakuutuksen vakuutusmaksutulo kasvoi edellisvuodesta 7,7 prosenttia ja nousi 233 miljoonaan euroon. Kovasta kilpailusta huolimatta markkinaosuus nousi 8,3 prosenttiin. Korvauksia maksettiin 151 miljoonaa euroa.

Kulunut tilikausi oli Lähivakuutus-ryhmän kannalta menestyksekäs muun muassa siksi, että kasvu oli taloudellisesti kannattavaa. Liikevaihto kohosi neljä prosenttia 287 miljoonaan euroon ja tilikauden liikevoitto oli 17,3 miljoonaa euroa. Liikevoiton osuus liikevaihdosta oli kuusi prosenttia. Ryhmän tilikauden tulos oli voitollinen 14,3 miljoonaa euroa. Kasvua edellisvuodesta oli 17 prosenttia.

Ryhmän yhdistetty kulusuhde kohosi poikkeuksellisesti 101 prosenttiin. Yhdistettyä kulusuhdetta korottivat edellisestä vuodesta runsaiden vahinkojen lisäksi eliniän pidentymiseen liittyvä kahden prosentin kirjaus sekä lakisääteisissä vakuutuslajeissa tapahtunut eläkevastuiden lisääntyminen. Tavoitteena on saada kulusuhde alle sadan taas vuonna 2005.

Ryhmän vahinkosuhde säilyi edelleen hyvällä tasolla ja oli 75 prosenttia, vaikka vuosi oli ryhmän pahin vahinkovuosi 15 vuoteen. Kuitenkin ensivakuutuksen vahinkosuhde on kilpailijoita alemmalla tasolla. Ryhmä maksoi korvauksia 151 miljoonaa, josta liikennevakuutukseen liittyviä korvauksia oli 34,2 miljoonaa euroa.

Ryhmä onnistui hyvin sijoitustoiminnassa, jonka tulos kasvoi kuudella prosentilla 20,5 miljoonaan euroon. Ryhmän sijoituskanta oli 539 miljoonaa euroa, josta osakkeiden osuus oli vuoden lopussa 22, joukkovelkakirjalainojen 34, kiinteistöjen 24 ja pankkien 20 prosenttia. Vakavaraisuuspääoma oli 338 miljoonaa euroa ja vastuunkantokyky 151 prosenttia.

- Hyvän tuloksen taustalta löytyy muun muassa tilikauden aikana noudatettu liiketoimintastrategia, joka korostaa helposti tavoitettavaa ja henkilökohtaista asiakaslähtöistä palvelua sekä oikeudenmukaista korvauspolitiikkaa. Keskinäisenä vakuuttajana ja vakuutusalan luonteen huomioiden toimintamme ei perustu kvartaaliajatteluun vaan pitkäjänteiseen asiakkaista huolehtimiseen. Tunnemme yhteiskunnallisen vastuumme myös riittävän laajan asiakaspalveluverkoston pitämisestä. Erilaisina asiakasetuina asiakkaamme saivat 18 miljoonaa euroa, sanoo Lähivakuutus-yhtiön toimitusjohtaja Harri Kainulainen.

Nopeimmin kasvava liikennevakuuttaja Suomessa

Liikennevakuutuksissa Lähivakuutus-ryhmä saavutti ennätysluvut, kun ryhmän liikennevakuutusten määrä ylitti puolen miljoonan (504 600) rajan maaliskuussa 2005. Liikennevakuutuksen markkinaosuus on liki kolminkertaistunut viidessätoista vuodessa - vuoden 1990 lopussa se oli 4,6 prosenttia ja nyt 12 prosenttia. Lähivakuutus on ollut jo vuosia nopeimmin kasvava liikennevakuuttaja Suomessa.

Lähivakuutuksen markkinaosuus kotivakuutuksessa on 15 prosenttia, pienten yritysten vakuutuksissa 6 prosenttia sekä maataloudessa 45 prosenttia, jolla ryhmä on alan johtava vakuuttaja.

Tapaturmat ja vakuutusten puuttuminen huolestuttavat

Koti- ja vapaa-ajan tapaturmakuolleisuus on Suomessa Euroopan yhdeksänneksi korkein. Edellä ovat vain Baltia ja Itä-Euroopan uudet EU-jäsenvaltiot. Ruotsissa sitä vastoin tilanne on puolet parempi kuin Suomessa, sanoo Kainulainen.

- Hälyttävää Suomessa on, että runsaalla puolella suomalaisista ei ole minkäänlaista vapaa-ajan tapaturmavakuutusta. Peräti 73 prosenttia jonkun asteisen vamman aiheuttaneista tapaturmista oli vuonna 2003 koti- ja vapaa-ajan tapaturmia. Näiden vammojen hoito tulee yhteiskunnalle erittäin kalliiksi. Kaikkien osapuolten etu onkin arkiturvallisuuden parantaminen ja vähintäänkin omasta vakuutusturvastaan huolehtiminen. Esimerkiksi viime vuodenvaihteen Kaakkois-Aasian tsunami osoitti, että varsin monella matkustajalla oli puutteellinen matkavakuutus tai sitä ei ollut lainkaan. Onkin syytä pohtia keinoja saada matkustajat huolehtimaan vakuutusturvastaan, koska muussa tapauksessa kustannukset jäävät yhteiskunnan korvattaviksi. Voiko vakuutus kenties olla pakollinen, Kainulainen jatkaa.

Vahva usko tulevaisuuteen

- Vahinkovakuutusalalla tulevaisuudennäkymät ovat suotuisat, vaikka kilpailu alalla on koventunut. Mittavan tietohallintojärjestelmän useita vuosia kestänyt kehitystyö on saatu onnistuneesti päätökseen. Tämä tietojärjestelmä on alan ainoa yhtenäinen järjestelmä ja se mahdollistaa asiakkaiden palvelemisen entistä joustavammin. Ryhmä on panostanut kasvukeskuksiin ja uudistanut päävakuutustuotteensa entistä asiakaslähtöisemmiksi ja joustavammiksi. Lisäksi ryhmällä on erinomaiset kumppanit, OP-ryhmä ja Eläke-Fennia. Lähivakuutus-ryhmän tulevaisuus nähdään positiivisena ja ryhmä aikoo voittaa markkinaosuuksia paikallisella henkilökohtaisella palvelullaan ja asiantuntemuksellaan jatkossakin.

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Harri Kainulainen, puh. 020 522 2400, 050 624 11

varatoimitusjohtaja Hannu Nikkonen, puh. 020 522 2205, 0500 595 498

Numeraalinen tulosyhteenveto sekä sähköinen valokuva on saatavissa osoitteesta www.soprano.fi/materiaali/lahivakuutus

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja