05.07.05

Muutoksia maaseutuyritysten investointitukeen

Nuorten viljelijöiden investointituki Nuorten viljelijöiden investointitukiehtoja on täsmennetty liittyen mahdollisuuteen saada investointituki korotettuna. Korotuksen ehtona on sama ammattitaitovaatimus kuin nuorten viljelijöiden aloitustuessa, eli minimissään kolmen vuoden kokemus maataloudesta ja lisäksi 20 opintoviikon koulutus. Kokemusaikaan voidaan laskea mukaan tilalla työskentely jo peruskoulun jälkeen, koulutus on hankittava käymällä sopivia kursseja tai suorittamalla näyttötutkinto.

Nuorten viljelijöiden investointituki

Nuorten viljelijöiden investointitukiehtoja on täsmennetty liittyen mahdollisuuteen saada investointituki korotettuna. Korotuksen ehtona on sama ammattitaitovaatimus kuin nuorten viljelijöiden aloitustuessa, eli minimissään kolmen vuoden kokemus maataloudesta ja lisäksi 20 opintoviikon koulutus. Kokemusaikaan voidaan laskea mukaan tilalla työskentely jo peruskoulun jälkeen, koulutus on hankittava käymällä sopivia kursseja tai suorittamalla näyttötutkinto.

Korotetun investointituen ehdot on pitänyt täyttää jo tuen myöntöhetkellä. Nuorten viljelijöiden aloitustukea myönnettäessä jatkajalle on sen sijaan voitu myöntää jatkoaika, eli koulutus on voitu hankkia seuraavan kahden kalenterivuoden kuluessa tilanpidon aloittamisesta.

Nyt asetusta on muutettu siten, että investointituen nuorten viljelijöiden korotusta myönnettäessä nuorelle viljelijälle voidaan myöntää sama kahden vuoden jatkoaika koulutuksen hankkimiseen kuin aloitustuen hakijalle. Tämä siis mahdollistaa rahoituspäätöksen tekemisen TE-keskuksessa, vaikka koulutus on vielä kesken.

Yhteishankkeen investointituki

Yhteishankkeissa nuorten viljelijöiden korotus voidaan myöntää vain silloin kun kaikki osapuolet täyttävät nuorten viljelijöiden edellytykset. Jonkin aikaa korotus voitiin myöntää, jos hankkeessa oli mukana nuori viljelijä, mutta kuitenkin vain hänen osuuteensa hankkeesta. Tämä tulkinta perustui valituslautakunnan viime keväiseen tulkintaan eräästä valitustapauksesta. Tämä mahdollisuus haluttiin kuitenkin poistaa asetusta täsmentämällä. Muutos tulee voimaan 1.7.2005, joten siihen mennessä vireille laitetut hakemukset voitaneen käsitellä TE-keskuksissa valituslautakunnan tulkinnan mukaisesti.

Nuorten viljelijöiden aloitustuki

Nuorten viljelijöiden aloitustuki voidaan myöntää korotettuna, jos tilalla on vähintään 20 eläinyksikköä. Tarvittaessa jatkajalle myönnetään kolmen vuoden jatkoaika tämän rajan saavuttamiseen. Hänelle voidaan myöntää myös investointitukea tuotantorakennusinvestointiin eläinyksikkömäärän saavuttamiseksi, jopa poikkeuksellisesti sikalan rakentamiseen ja laajentamiseen.

Eri eläinlajit on pisteytetty muuntokertoimien avulla, joiden perusteella vaadittava eläinyksikkömäärä voidaan laskea. Eläinlistaa on pariin otteeseen muutettu ottamalla siihen mukaan myös alle 6 kuukauden ikäiset vasikat silloin kun niitä kasvatetaan välikasvattamossa. Myös kananuorikot otettiin mukaan listaan.

Nyt asetusta täydennettiin sen verran, että muutoksia voidaan soveltaa myös kaikkiin vireillä oleviin hakemuksiin. Samalla annettiin mahdollisuus nostaa aloittamisavustuksen kaksi ensimmäistä erää, vaikka eläinyksikkövaatimus ei vielä olisikaan täytetty. Vasta kolmatta erää nostettaessa täytyy osoittaa vaatimuksen täyttyvän.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja