26.08.05

LÄHI-Turvatilaohjelma kääntää katseet tulevaan

Maatilojen muuttuva toimintaympäristö edellyttää myös vakuutusyhtiöltä uudenlaista valppautta ja aktiivista toimintaa. Lähivakuutus on kehittänyt systemaattiseen turvallisuusajatteluun perustuvan LÄHI-Turvatilaohjelman. Sen avaintavoitteena on tilan turvatason nostaminen konkreettisilla toimenpiteillä.

Maatilojen muuttuva toimintaympäristö edellyttää myös vakuutusyhtiöltä uudenlaista valppautta ja aktiivista toimintaa. Lähivakuutus on kehittänyt systemaattiseen turvallisuusajatteluun perustuvan LÄHI-Turvatilaohjelman. Sen avaintavoitteena on tilan turvatason nostaminen konkreettisilla toimenpiteillä. Maatilavakuuttamisen painopiste siirtyy näin jo tapahtuneiden vahinkojen korvaamisesta tulevaisuuden turvaamisen.

Turvatilaohjelma käsittää seitsemän pääasiassa vakuutusalan keväällä 2005 julkaisemiin yhteisiin turvaohjeisiin perustuvaa toimenpidettä, joilla kaikilla on suora yhteys riskien ehkäisemiseen ja vahinkojen rajoittamiseen.

Mukaan lähtevät tilat palkitaan tekemästään riskienhallintatyöstä 5-20 %:n alennuksella uuden Farmi-maatilavakuutuksen ja sen lisäturvien maksuista. Ensimmäinen palkitsemisporras on neljän toteutetun kohdan jälkeen. Lisäksi Lähivakuutuksen yhteistyökumppanit edistävät ohjelmaan kuuluvien toimenpiteiden toteuttamista erilaisin tukitoimin. Esimerkkinä tästä on yhdessä MTK:n kanssa alkuvuoden aikana jo yli sadalla tilalla toteutettu farmarisäiliöiden kunnostus.

Ruotsissa hyvät kokemukset

Ruotsissa johtavalla maatilojen vakuuttajalla Länsförsäkringillä on vastaavantyyppinen, hieman kevyempi ohjelma, johon pääsee mukaan osallistumalla koulutukseen. Vuoteen 2004 mennessä noin 9000 maatilaa on käynyt ohjelman läpi. Näiden tilojen vahinkotiheys on 22 %, kun se muilla tiloilla on 51 %.

Seitsenportainen turvaohjelma

  1. Systemaattisen turvallisuusajattelun ensimmäinen porras on Maatilan turvallisuuskansio, dokumenttimappi, johon kootaan maatilan turvallisuuteen liittyvät asiakirjat.
  2. Toinen porras kattaa sähköturvallisuudesta huolehtimisen. Suurin osa maatiloilla sattuvista tulipaloista on sähkölaitteiden vikaantumisesta johtuvia.
  3. Kolmannen turvaportaan muodostaa alkusammutuskalustosta huolehtiminen.
  4. Neljäs porras käsittelee farmarisäiliöiden kunnossapitoa. Korroosio haurastuttaa säiliötä ja vuoto saattaa olla huomaamatonta. Turvaohjelma edellyttää yli 20 vuotta vanhojen säiliöiden kunnostamista. Lisäksi säiliössä pitää olla öljyn valumisen estävä hana tyhjennysletkun putoamisen varalta.
  5. Viides porras edellyttää pelastussuunnitelman laatimista. Automaattiset palovaroitinjärjestelmät antavat Turvatila-alennuksen lisäksi myös erillisen vakuutusmaksualennuksen.
  6. Kuudes kohta viittaa maatilayrittäjien työterveyshuoltoon, jolla halutaan korostaa henkilöturvallisuuden yhteyttä muihin vahinkoihin.
  7. Ohjelman viimeinen porras on voimassa oleva tulityökortti. Sen koulutusta koordinoi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö. Tulityökoulutuksessa opetellaan mm. oikeaa alkusammutustekniikkaa.

Lisätietoja

Lähivakuutus Keskinäinen Yhtiö, Juha Helander, 040 722 6195

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja