30.09.05

Joka kolmannelta kodilta puuttuu vakuutus

Hana petti ja seurauksena alakerran naapurin asunto kärsi vesivahingosta. Ostettu omakotitalo olikin kotipesän sijasta homepesä – mikä nyt neuvoksi? Onneksi on tilannetta helpottava kotivakuutus. Vai onko? – Vain kaksi kolmasosaa kotitalouksista on ottanut kotivakuutuksen. Tämä tieto on minulle aina suuri hämmästys, koska kotivakuutus on mielestäni perustuote, johon kannattaa satsata, sanoo Kuluttajien vakuutustoimiston johtaja Irene Luukkonen.

Hana petti ja seurauksena alakerran naapurin asunto kärsi vesivahingosta. Ostettu omakotitalo olikin kotipesän sijasta homepesä – mikä nyt neuvoksi? Onneksi on tilannetta helpottava kotivakuutus. Vai onko?

– Vain kaksi kolmasosaa kotitalouksista on ottanut kotivakuutuksen. Tämä tieto on minulle aina suuri hämmästys, koska kotivakuutus on mielestäni perustuote, johon kannattaa satsata, sanoo Kuluttajien vakuutustoimiston johtaja Irene Luukkonen.

Hänen johtamansa toimisto neuvoo ja auttaa kuluttajia vakuutusasioissa. Lisäksi Kuluttajien vakuutustoimisto laatii kuluttajien avuksi vakuutusvertailuja tavallisimmista kuluttajavakuutuksista.

Kotivakuutusten vertailun toimisto teki viimeksi viime keväänä. Siihen koottiin runsaasti perustietoa eri yhtiöiden kotivakuutuksista ja vertailuun laadittiin yhtiökohtaisia taulukoita ja eri tuotteiden hintaesimerkkejä.

– Kotivakuutusten hinnoissa on eroja, se on vääjäämätön tosiasia, Luukkonen toteaa.

Vertaamalla ja tenttaamalla löytyy itselle sopivin

Irene Luukkonen kehottaa asiakkaitaan aina ottamaan kotivakuutustarjoukset kahdesta - kolmesta yhtiöstä. Sen jälkeen pitää jaksaa perehtyä tarjousten sisältöön ja miettiä, mikä on itselle tärkeintä kotivakuutuksessa.

– Vakuutuspaketteja pitää vertailla, katsoa tarkkaan hintoja ja sisältöä ja tentata vakuutusyhtiön myyjää. Myös tuoteselosteet kannattaa lukea ja hakea lisätietoa vaikka netistä, hän opastaa.

Aika usein Kuluttajien vakuutustoimiston työntekijöille paljastuu, että vuokra-asuntoon ei ole ollut kotivakuutusta, eikä asukas ole osannut pitää sitä mitenkään tarpeellisena.

– Toisaalta yhteiskunnassa on selvästi näkyvissä sellainen kehitys, että yksittäisille esineille otetaan vakuutuksia. Sellainen voi olla esimerkiksi kodinkone, kännykkä tai polkupyörä, Luukkonen kertoo.

Hänen mukaansa järkevintä olisi panostaa peruskotivakuutukseen ja lähteä vasta sen jälkeen vakuuttamaan kodin mahdollisia arvoesineitä. – Mutta vakuutusasioissa on muistettava, että jokainen tekee aina omat ratkaisunsa.

Huolellisuus palkitaan

Luukkonen kertoo, että Kuluttajien vakuutustoimiston asiakkailta kuulee melko paljon kummastelua siitä, mitä kaikkia asioita vakuutus ei korvaakaan. Hän toteaa, että 1980-luvulla käynnistyneissä laajoissa kotivakuutuksissa erilaiset rajoitusehdot lisääntyvät vuosi vuodelta.

– Vakuutusehtoihin tulee rajoitusehtoja ja erilaisia suojeluohjeita. Ne voivat koskea esimerkiksi vesivahingon syntytapaa, tavaroiden katoamista, unohtamista ja muuta sellaista. Suojeluohjeet puolestaan liittyvät usein esimerkiksi paloturvallisuuteen.

Hänen mukaansa tarkkana oleminen on ideana kotivakuutuksissa: vakuutusyhtiö huolehtii niistä, jotka huolehtivat itse itsestään.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja