12.10.05

Verkkopankissa ollaan - mitä seuraavaksi

76 prosentille suomalaisesta pankkiasiointi on yleisin syy käyttää Internetiä. Suomen suurimman verkkopankin, www.op.fi:n, asiakkaista viidennes käyttää verkkopankkiaan joka päivä. Taloustutkimuksen keväällä tekemän Internet Tracking -tutkimuksen mukaan Osuuspankin Internet-palvelu www.op.fi on Suomen suosituin verkkopankki. - Yleisin verkkopankissa käymisen syy ovat laskut, kertoo Osuuspankin Internet-palvelun päätoimittaja Roope Pajasmaa. - Samalla kun ne maksetaan, tarkistetaan tilien ja korttien tilanne.

76 prosentille suomalaisesta pankkiasiointi on yleisin syy käyttää Internetiä. Suomen suurimman verkkopankin, www.op.fi:n, asiakkaista viidennes käyttää verkkopankkiaan joka päivä.

Taloustutkimuksen keväällä tekemän Internet Tracking -tutkimuksen mukaan Osuuspankin Internet-palvelu www.op.fi on Suomen suosituin verkkopankki. - Yleisin verkkopankissa käymisen syy ovat laskut, kertoo Osuuspankin Internet-palvelun päätoimittaja Roope Pajasmaa. - Samalla kun ne maksetaan, tarkistetaan tilien ja korttien tilanne.

Osuuspankin asiakkaiden verkkoasioinnin TOP 5:stä löytyvät myös sijoituspalvelut sekä asiakasviestit eli pankin kanssa käyty kirjeenvaihto.

- Yhä useammat asiakkaamme haluavat hoitaa verkkopankissa sellaisiakin asioita, jotka on perinteisesti hoidettu pankkitiskin ääressä. Esimerkiksi luottohakemuksia tehdään Internet-palvelussamme tuhatmäärin joka kuukausi. Asuntolainaneuvottelut voivatkin edetä verkkopankissa jopa niin pitkälle, että konttorissa käydään vain allekirjoittamassa lainaan liittyvät asiakirjat ja tekemässä asuntokaupat.

Kohti paperitonta asiointia

Osuuspankin asiakkaiden tileistä paperiton verkkotiliote on jo lähes 700 000:lla, ja palvelun suosio lisääntyy 60 %:n vuosivauhdilla. Verkkotiliote on verkkopankissa oleva tiliotteiden arkisto, josta voi koska tahansa tarkistaa oman tilinsä tapahtumia kahden vuoden ajalta. Tiliotteen voi myös tulostaa haluamaltaan ajanjaksolta. - Verkkotiliote on henkilöasiakkaillemme maksuton palvelu, johon siirtyminen on ekoteko, korostaa Pajasmaa: osuuspankin asiakkaille postitetaan kuukausittain runsaat 2 000 kg vähemmän paperitiliotteita kuin ennen.

Pajasmaa arvioi, että verkkotiliotteen kaltaisen suosion tulee saamaan tämän syksyn uutuus, verkkolasku eli e-laskupalvelu. Tässä palvelussa perinteinen paperinen lasku korvataan verkkopankkiin toimitettavalla laskulla. Verkkolaskun ulkonäkö, sisältö ja maksuaika ovat samanlaiset kuin paperisen laskun. Verkkolasku voidaan maksaa tililtä täysin automaattisesti tai maksaja voi muuttaa esimerkiksi laskun eräpäivää tai summaa, sekä valita, miltä tililtä lasku maksetaan. Verkkolaskut arkistoidaan automaattisesti verkkopankkiin.

Kolmas verkkopankissa oleva, suosittu paperiton palvelu on Oma talous. Tämä palvelu tekee yhteenvetoja ja vertailuja verkkotiliotteen tapahtumista. Se erittelee ja näyttää kuvina esimerkiksi, paljonko tilin omistaja on eri kuukausina maksanut laskuina tai pankkikorttimaksuina eri yritykselle. Omaa talouttaan voi tämän palvelun avulla seurata ja suunnitella haluamallaan tavalla ja tarkkuudella.

Palveluneuvojaa tarvitaan edelleen

Internet-sukupolvi pitää itsestään selvänä, että useimmat asiat voi tehdä oman tietokoneen ääressä. Verkkopankissa voikin suunnitella ja toteuttaa päätöksiään ajantasaisesti: avata tilin tai sijoittaa; hakea korttia tai korotusta kortin luottoon, sopia tauosta lainan lyhennyksissä tai täyttää pankkiasiointiin liittyviä valtakirjoja.

Roope Pajasmaan mukaan verkkopankissa olevista talouden suunnittelun apuvälineistä suosituimpia ovat asuntolainoihin liittyvät laskurit. Niiden avulla voi suunnitella esimerkiksi, minkä kokoisen asuntolainan saisi kukkarolleen sopivalla kuukausierällä. - Henkilöt, jotka hyödyntävät verkkopankissa olevia laskureita, kartoituksia ja hakemuksia, perehtyvät asioihin ja miettivät niitä valmiiksi. Kun heidän kanssaan sitten neuvotellaan, päästään nopeammin yksityiskohtiin.

- On tärkeää, että asiakasta opastetaan toimimaan verkossa sekä nykyisten että uusien palveluidensa kanssa. Esimerkiksi henkilö, joka ryhtyy säästämään itselleen lisäeläkettä, opastetaan muuttamaan eläkevakuutuksensa sijoitusten jakaumaa verkkopankissa niin, että hän saa eläkepotilleen mahdollisimman hyvän tuoton. Asiakas ei kuitenkaan saa jäädä yksin verkkopankin kanssa, korostaa Roope Pajasmaa. - Hän voi valita, haluaako asiantuntijan yksilölliset neuvot konttorissa, puhelimessa vai verkossa. Hän voi omasta verkkopankistaan varata ajan konttoriin - tai lähettää pankilleen yksinkertaisen viestin: "Miten minun kannattaa nyt toimia?"

Teksti: Osuuspankkikeskus

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja