19.10.05

Kerran rahastosijoittaja, aina rahastosijoittaja

Ihan tavalliset suomalaiset säästävät - itselleen tai lapselleen - laittamalla sijoitusrahastoon muutaman kympin tai satasen kuussa. Viime vuosina kiinnostus myös osakesijoittamista kohtaan on kasvanut huimasti. Noin joka kolmannella suomalaisella kotitaloudella on rahastosijoituksia, joka neljännellä osakesijoituksia. Kun tavalliset suomalaiset sijoittavat osakkeisiin, he ostavat luotettavana pitämiensä kotimaisten yritysten osakkeita ja pitävät ne hallussaan useita vuosia. Osakkeita ostetaan aiempaa useammin myös lapsille.

Ihan tavalliset suomalaiset säästävät - itselleen tai lapselleen - laittamalla sijoitusrahastoon muutaman kympin tai satasen kuussa. Viime vuosina kiinnostus myös osakesijoittamista kohtaan on kasvanut huimasti. Noin joka kolmannella suomalaisella kotitaloudella on rahastosijoituksia, joka neljännellä osakesijoituksia.

Kun tavalliset suomalaiset sijoittavat osakkeisiin, he ostavat luotettavana pitämiensä kotimaisten yritysten osakkeita ja pitävät ne hallussaan useita vuosia. Osakkeita ostetaan aiempaa useammin myös lapsille.

Osakesijoittajien tavoitteena on osakkeen osinkotuotto ja arvonnousu. Viimeisen kolmen vuoden aikana Helsingin pörssissä noteerattujen yritysten arvo on noussut keskimäärin yli 40 prosenttia - joidenkin yritysten arvonnousu on ollut toistasataa prosenttia.

- Jos osakesijoittaminen kiinnostaa, kannattaa tulla pankkiin juttelemaan. Sijoitusneuvojillamme on käytettävissään Suomen parhaiden analyytikoiden ajantasaiset yritystutkimukset, analyysit, ostosuositukset ja mallisalkut, kertoo sijoitusasiantuntija Aija Semi Osuuspankkikeskuksen Varallisuudenhoitopalveluista.

Rahastosijoittaminen kiinnostaa suomalaisia

Jos osakesijoitukset tuntuvat vierailta, kannattaa sijoittaa rahastoihin. Niistä saa parempaa tuottoa kuin pankkitililtä, ja itselle sopiva rahasto valitaan yhdessä asiantuntijan kanssa. Jokaiselle löytyy rahasto, jonka omistajana pystyy nukkumaan yönsä rauhassa.

- Noin joka kolmannella suomalaisella taloudella on rahastosijoituksia, ja rahastosijoittajien määrä lisääntyy kaiken aikaa, kertoo Aija Semi.

- Rahastosijoittamisesta voisi sanoa, että "Kerran rahastosijoittaja, aina rahastosijoittaja". Kun huomaa, kuinka hyvin pienikin kuukausisijoitus esimerkiksi yhdistelmärahastossa tuottaa, kiinnostuu toisesta rahastosta. On tavallista, että rahastosijoittamisen makuun päässeet asiakkaat haluavat sijoittaa pienen osan rahoistaan - vaikkapa voitoistaan - esimerkiksi Itä-Eurooppaan tai Intiaan sijoittaviin rahastoihin.

Täytyy tietää, mitä tekee

Aija Semi ei suosittele, että kukaan ryhtyisi sijoittajaksi keskustelematta ensin asiantuntijan kanssa. - Kun tietää mitä tekee, itse sijoittaminen on hyvin helppoa. Oman tietokoneensa ääressä voi ostaa, myydä ja vaihtaa sijoituksia koska tahansa. Rahastosijoittamiseen ei tarvita muuta kuin omat verkkopankkitunnukset. Osakesijoittamiseen tarvitaan lisäksi arvo-osuustili ja sopimus säilytyspalveluista.

Verkkopankissa omien sijoitustensa tilanteen voi tarkistaa vaikka päivittäin. - Monet asiakkaamme haluavat suunnitella, toteuttaa ja seurata sijoituksiaan itse. He nauttivat siitä, että voivat istahtaa tietokoneen ääreen vaikka illalla, kun lapset on saatu nukkumaan.

- Erityisesti viime aikoina, kun kaikki kurssit ovat nousseet, on ollut mukavaa käydä katsomassa, paljonko on voitolla. Samalla joku saattaa vaihdella rahastoja vakuutussijoituksensa sisällä, toinen tutustua uusiin rahastoihin, kolmas tarkastella pörssiyhtiöiden tiedotteita ja kurssikehitystä.

- Asiakkaat lähettävät omaan pankkiinsa viestejä verkkopankistaan iltaisin. He saattavat kysyä, millaisia sijoituspäätöksiä heidän kannattaisi juuri nyt tehdä. On tärkeää, ettei kukaan jää pohtimaan sijoituspäätöksiään yksin, Aija Semi painottaa.

Tiedon äärellä verkossa

Sijoitustensa tämänhetkisen arvon voi saada verkkopankkinsa etusivulle niin, että se tervehtii siellä heti kun on antanut käyttäjätunnuksen ja salasanan. Klikkaamalla hieman eteenpäin voi tarkistaa oman rahaston jokaisen kuukausisijoituksen tilanteen erikseen, tai osakesijoituksista jokaisen erillisen hankintaerän tämänhetkisen arvon.

- Suosittelen rahastosijoittajia klikkaamaan auki myös salkunhoitajan kuukausikatsauksen. On kiinnostavaa tietää esimerkiksi, miten rahasto on menestynyt vertailuindeksiinsä nähden, tai mitä yrityksiä rahastonsa kautta omistaa, Aija Semi kuvailee.

Suora yhteys asiantuntijoihin ja Helsingin pörssiin

Mitä enemmän sijoittaminen kiinnostaa, sitä enemmän verkkopankista löytyy välineitä: täysin ajantasaisia pörssikursseja ja talousuutisia sekä kaupankäyntipääte - eli suora yhteys Helsingin pörssiin. Osuuspankin verkkopankkiasiakkaat voivat saada myös Opstockin analyytikoiden aamu-, viikko- ja kuukausikatsaukset sekä analyysit ja täysin ajantasaiset ostosuositukset. Siis samat, joita osuuspankin sijoitusneuvojat käyttävät.

- Olemme todella ylpeitä palveluista, joita tarjoamme verkkosijoittajille. Suomessa osuuspankki on ainoa täyden palvelun pankki, jonka osakesijoittaja-asiakkaat saavat verotusta varten valmiiksi täytetyn luovutusvoittolaskelman verkkopankkiinsa, hehkuttaa Aija Semi.

Teksti: Osuuspankkikeskus Osk

Lisää aiheesta:

Tutustu Opstockin sijoitustutkimukseen maksutta

Tutustu sijoittajapalveluun (koekäytä tunnuksilla 123456, 7890)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja