12.12.05

Rockmies johtaa jämptisti maatilaa

Pakkasen huurruttama nurmikko on siisti, kunnostettujen rakennusten ympäröimää pihaa peittää asvaltti ja pirtissä kitarat ovat sotilaallisessa järjestyksessä telineessään. Yhtä hyvässä ruodussa on pihapiirissä toimiva yritys, jonka omistaja, 34-vuotias kangasalalainen Riku-Sippo Uotila, voitti Vuoden nuori maaseutuyrittäjä -tittelin. Monelle maaseutunuorelle Riku-Sippo onkin vuoden aikana tullut tutuksi. Hänen stetsonin varjostamat kasvonsa koristavat myös MTK:n Maaseutunuorten vuoden tunnusmusiikkisinglen kantta. Kappale Superstar on Riku-Sipon ja hänen Still-yhtyeensä käsialaa.

Pakkasen huurruttama nurmikko on siisti, kunnostettujen rakennusten ympäröimää pihaa peittää asvaltti ja pirtissä kitarat ovat sotilaallisessa järjestyksessä telineessään. Yhtä hyvässä ruodussa on pihapiirissä toimiva yritys, jonka omistaja, 34-vuotias kangasalalainen Riku-Sippo Uotila, voitti Vuoden nuori maaseutuyrittäjä -tittelin.

Monelle maaseutunuorelle Riku-Sippo onkin vuoden aikana tullut tutuksi. Hänen stetsonin varjostamat kasvonsa koristavat myös MTK:n Maaseutunuorten vuoden tunnusmusiikkisinglen kantta. Kappale Superstar on Riku-Sipon ja hänen Still-yhtyeensä käsialaa. Monipuolisella miehellä on myös useita alansa luottamustehtäviä, esimerkiksi MTK:n Pirkanmaan Maaseutunuorten puheenjohtajuus.

Vuoden nuori maaseutuyrittäjä -kilpailun palkitsemisperusteissa voittajan todettiin olevan ammattikuntansa esimerkillinen edustaja. Vaatimattoman oloinen, tummahiuksinen hämäläismies kiemurtelee hieman pirtinpöytänsä ääressä.

– Kaverit Helsingistä Havis Amandan Nuorkauppakamarista painostivat osallistumaan kilpailuun. Olihan se jonkinmoinen prosessi, hän sanoo. Itse palkintoa hän arvostaa ja toteaa, että juhlava mutta rento palkintoseremonia jätti mukavan fiiliksen.

Marraskuun alussa Helsingissä pidetyssä juhlassa palkinnot jakoi kilpailun suojelija, tasavallan presidentti Tarja Halonen. Presidentti kannusti onnittelupuheessaan nuoria maaseutuyrittäjiä yhtäältä uskallukseen ja toisaalta nöyryyteen neuvojen ja tiedon hankkimisessa. Halonen totesi, että maatalous ei ole, eikä saa olla Suomessa uhanalainen elinkeino.

– Suomalaisilla maatalousyrittäjillä on realistinen usko elinkeinonsa tulevaisuuteen. Kotimaisuudella on arvonsa nykypäivänkin Suomessa, presidentti sanoi.

Viestintä kuntoon

Riku-Sippo Uotila jatkaa Kangasalan Raikussa vanhempiensa Tauno ja Maija Uotilan sekä heitä edeltäneiden polvien työtä Peltolan tilalla, Naistenlinna Oy:ssä. Tilan päätuotantosuunta on broilerintuotanto. Tila kasvattaa kerralla 73 000 broileria Saarioisille. Muihin tukijalkoihin kuuluvat mansikkapellot, koneurakointi ja viljanviljely. Riku-Sippo on ollut yrityksen johdossa vuosituhannen alusta lähtien.

Nuori maaseutuyrittäjä on mielessään pohtinut maatilayritysten ulkoisen viestinnän tärkeyttä. Kuluttajien mielikuviin vaikuttaminen on hänen mielestään jokaisen viljelijän vastuulla. – Ketjumainen ajatus alkutuotteesta pöytään pitäisi ulottua aivan tilatasolle asti niin, että mietittäisiin, mitä itse ruoantuotantopaikka viestii kuluttajalle.

Riku-Sippo pitää aktiivisesti keskusteluyhteyttä viljelijäkollegoihinsa. Näistä tärkein on muutaman kilometrin päässä yhtä Suomen suurimmista broilerikasvattamoista pyörittävä Heikki Parvela. Naapuruksilla on muun muassa yhteinen kasvinviljelyn koneketju.

– Yhteydenpito tuo osaltaan myös sosiaalisuutta tähän muuten aika yksinäiseen työhön. Vaikka onhan täällä kesäaikaan paljonkin väkeä, kun erilaisten urakoitsijoiden lisäksi tulevat mansikanpoimijat sekä kesäkahvilaan poikkeavat mansikanostajat.

Vapaa-aikaa on jäätävä

Vakituista työvoimaa Riku-Sipolla ei tällä hetkellä ole, tosin Tauno-isä käy usein auttelemassa tilalla. Elämä ei kuitenkaan ole pelkkää työtä; Peltolan tilan isäntä lähtee mielellään pelaamaan kaukalopalloa tai suunnistamaan. Kaikkein tärkein harrastuksista on kuitenkin musiikki.

– Yrittäjän elämään kuuluu myös tietty määrä vapautta, mutta se kyllä edellyttää vastapainokseen ajanhallintaa. Pidän tärkeänä sitä, että koko elämä ei ole vain työtä.


Teksti: Kati Leppälahti

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja