Tasaisilla olosuhteilla luodaan pohja onnistumiselle

29.04.10

Tasaisilla olosuhteilla luodaan pohja onnistumiselle

16.09.2002

Olosuhteiden tasaisuudella on suuri merkitys linnun kasvulle

Vain olosuhteiden ollessa yhtäjaksoisesti suotuisat, on nopea kasvu mahdollista.
Ympäristötekijöillä on suurempi vaikutus linnun kasvuun ja tuotokseen kuin aina edes ajattelemme. Linnun hengittämä ilma sisältää sen kasvun ja elimistäön toiminnan kannalta välttämättömiä (happi, vesihöyry) ja haitallisia (hiilidioksisi, pöly, ammoniakki, bakteerit) aineita. Hengitysilman koostumus ja riittävyys on oleellinen seikka ajatellessamme linnun terveyttä.

Hallin ympäristötekijät ovat tärkeässä roolissa
Linnun tehtävänä on kasvaa lyhyessä ajassa noin 40 grammaisesta untuvikosta noin 2 kilon painoiseksi linnuksi. Jotta tämä voidaan saavuttaa, pitää lintujen voida ja kasvaa hyvin. Optimaaliseen kasvuun päästäkseen, pitää ympäristötekijöiden olla olla kunnossa. Pääkohdat ovat:

  • hallin lämpötila
  • ilman koostumus: suhteellinen kosteus, hapen määrä, hiilidioksidin määrä, ammoniakin määrä, pöly
  • valon väri ja intensiteetti, valonlähde
  • ilman liikkeet
  • eläinten tuottama lämpö ja sen poistaminen
Ilman kautta leviävät helposti viirukset ja bakteerit. Viirukset sitoutuvat pölyhiukkasiin ja niiden avulla ne pääsevät helposti leviämään ympäristöön. Linnut pystyvät puolustautumaan jossainmäärin taudinaiheuttajia vastaan puolustusjärjestelmänsä kautta. Kuinka vahva tämä puolustus on riippuu eläimen yleisestä terveydentilasta ja sen kokemasta stressistä. Eläimet eivät elä steriilissä ympäristössä, joten linnun sairastuminen bakteeri- ja viirusperäisiin sairauksiin on aina mahdollista. Ennaltaehkäisy on siis tärkeää.

Lintujen terveyteen voidaan vaikuttaa?
Jos ympäristöolosuhteet eivät ole optimaaliset, voi linnun terveys joutua suorasti tai epäsuorasti uhatuksi. Esimerkiksi liian korkeilla hiilidioksidi tai ammoniakkimäärillä on suora linnun vastustuskykyä heikentävä vaikutus. Limakalvon toiminta heikkenee tai ylemmän hengitystiekanavan värekarvojen toiminta heikkenee, jolloin haitallisilla bakteereilla on helpompaa tunkeutua sisälle. Ympäristön ei-optimaalisista olosuhteista muodostuva epäsuora uhka on linnun kokema stressi, jolloin elintoiminnot eivät toimi optimaalisesti ja linnun vastuskyky heikkenee.

Hyvällä olosuhteiden hallinnalla voidaan terveydellisiä uhkia hallita paremmin. Ensinnäkin voidaan vaikuttaa ilmassa olevien bakteereiden ja viiruksien määrään. Riittävällä ilmastoinnilla voidaaan tartuntapainetta vähentää. Jos tauti pääsee puhkeamaan lintulaumassa, leviää se myös siellä nopeasti. Hyvän ilmanlaadun varmistaminen hallissa riittävän ilmastoinnin avulla auttaa vähentämään lintujen stressitilanteita ja näin myös pienentämään tautipainetta. Nopea kasvu vapauttaa myös paljon lämpöä, että lintujen pitää jatkuvasti tehdä työtä normaalin ruumiinlämmön ylläpitämiseksi. Tämä on edelleen stressitekijä, johon voidaan vaikuttaa riittävällä ilmastoinnilla.


Palaa edelliselle sivulle