Hallin ilmavirtauksen ja pehkun pH:n vaikutus toisiinsa

29.04.10

Hallin ilmavirtauksen ja pehkun pH:n vaikutus toisiinsa

03.03.2003

Ammoniakki siipikarjatilan olosuhdeongelma?

Pehkun pH kuvastaa hyvin broilerhallin ilmavirtauksen määrää ja suuntaa. Nämä tekijät ovat tärkeässä roolissa kontrolloitaessa hallin ammoniakkitasoja ja hajuja. Huono pehkun laatu voi heikentää linnun kasvua ja lisätä haitallisten ja myrkyllisten kaasujen määrää hallissa. Hallin ilmastointia tulisi säätää pehkun laadun mukaan.Ilmavirtauksen merkitys suuri pehkun laadun kannalta

Virtauksen kulkusuunta hallin sisällä on erityisen tärkeä pehkun laadun kannalta:

  • Puhaltimet säätelevät ilman liikkeitä ja sitä, miten ilma tulee halliin.
  • Ilman kierrättämisen hallissa tulisi aikaansaada tasainen lämpötila.
  • Sekoittamalla sisälle tulevaa ilmaa jo hallissa olevaan ilmaan estetään viileämmän ilman laskeutuminen pehkun tasolle. Tämä saattaa kylmentää lintuja etenkin talvella.
  • Ilman sekoittaminen myös vähentää kosteuden haihtumista pehkusta, joka aiheuttaa kosteuden kasaantumista (kondensaatio), mikrobien kasvua ja ammoniakin muodostumista.
Tärkeimmät ammoniakin muodostumiseen vaikuttavat seikat ovat:
  • ympäristön lämpötila
  • pehkun kosteus ja pH
  • ilman kulkunopeus ja lämpötila.
Pehkun pH:lla on suuri vaikutus ammoniakin muodostumiselle. Tehokas tapa vähentää pehkun pH:ta on sen hapottaminen. Ihminen voi havaita ammoniakin tasolla 10 ppm. Jos suurille ammoniakkitasoille ollaan altistuneina pidemmän aikaa, saattaa herkkyys havaita ammoniakkia kadota.

Yhteys pehkun pH:n ja ilmavirtauksen välillä

Seuraamalla pehkun pH:ta saadaan hyvä kuva hallin ilmastoinnista ja sen suunnasta, koska liikkuva ilma jättää "jalanjälkensä" pehkuun muuttaen sen pH:ta. Kesällä sisääntuleva ilma suunnattuna suoraan lintuihin viilentää niitä ja kuivattaa pehkua. Tuloaukkojen säätäminen ja muuttaminen ilmastoinnin ohjaamiseksi muuttaa samalla sisääntulevan ilman suuntaa. Jos ilma osuu pehkuun hallin ensimmäisessä neljänneksessä, se kimmahtaa takaisin ja muuttaa suuntaansa (kuva 1). Ensimmäinen neljännes on yleensä viileämpi ja kuivempi kuin loppuosa hallista ja pehkun pH on alhaisempi.

Kuva 1. Jos ilma osuus pehkuun hallin ensimmäisessä neljänneksessä, se kimmahtaa takaisin ja muuttaa suuntaansa

Kuva 2. Ilman osuessa ensimmäisenä hallin keskelle, ilman viilentävä vaikutus jakaantuu laajemmalle.



Jos sisääntuleva ilma osuu ensimmäisenä hallin keskelle, joka on toivottua, ilman viilentävä vaikutus jakaantuu laajemmalle ja pehku on kuivempaa hallin keskiosassa (alhaisempi pH) (kuva 2). Jos ilma iskeytyy maahan liian lähellä tai kaukana poistoaukkoja, on se puoli hallia kuivempi ja pehkun pH arvo matalampi. Tässä tapauksessa ilman viilentävä vaikutus ei ole täydessä käytössä, koska puhaltimet imevät ilman ulos. Tähän voi löytyä ratkaisu hallissa kierrätettävistä puhaltimista, jotka asetaan hallin nurkkiin kierrättämään ilmaa niissä.

PH:n esiintyminen on erilaista halleissa, joissa ilmanpoisto tapahtuu hallin keskeltä katosta (kuva 4). Tällöin pH on usein korkeampi hallin reunoilla kuin hallin keskellä. Tunneli-ilmastoiduissa hallissa pehku on kuivempaa hallin päässä, lähellä sisääntuloaukkoja ja puhaltimia. Talvella kylmä ilma suunnataan kattoon lämpiämään ja heikentämään nopeuttaan (kuva 5). Sisääntulevalla ilmalla tulisi olla riittävästi nopeutta (2-3 m/sekunti), jotta se sekoittuisi jo sisällä olevaan ilmaan eikä vain tipu lintujen päälle aiheuttaen ongelmia mm. märän pehkun.

Kuva 4. Ilmanpoisto hallin keskeltä katosta

Kuva 5. Kylmä ilma suunnataan hallin kattoon lämpiämään.


Pehkun pH on normaalisti alhainen kun pehku on uutta ja sitä lisätään tasaisesti. Pehkun pH tavoitteena voidaan hyvin pitää pH 7. Säätämällä ilmatoinnin määrää ja suuntaa niin, että ilma liikkuu hallissa riittävästi ja pehku pysyy kuivana, voidaan pH:n nousua estää paremmin. Näin säästytään myös haitallisten kaasujen muodostukselta.

Miten pehkun pH:ta voidaan mitata?

Yksinkertaisesti pehkun happamuutta voidaan mitata mittapisteissä pH-mittarilla, aloittamalla hallin toisesta päästä käymällä halli läpi pitkittäissuunnassa siksakkimaisesti (kuva 6). Kuinka monta näytettä tarvitaan? Jaa hallin pituus kymmenellä, jolloin saat riittävän näytemäärän/rivi. Kertomalla tämän viidellä, saat hallissa tarvittavan kokonaisnäytemäärän. Tarvittaessa voit pienentää näytemäärää lisäämällä näytekohtien etäisyyttä. Jokatapauksessa tarvitaan vähintään 25 näytettä, joista saat jo luotettavan tuloksen. Siirtämällä tulokset tietokoneelle esim. excel-taulukkoon näet helposti pH:n muutokset koko hallin alalla.

Kuva 6. Pehkun pH.ta voidaan mitata siksakkimaisesti hallin läpi pituussuunnassa




Tulosten vertailu

Kuvassa nähdään tuloksia eri olosuhteissa mitatuista pH-tuloksista erilaisissa halleissa. Jokainen piste edustaa hallinpituudelta mitatun kahdeksan pisteen keskiarvoja. Linja A edustaa hallia, jossa poistoilma poistetaan katon kautta ja linja B hallia, jossa poisto tapahtuu seinistä. Verrattaessa näitä kuviin 4 ja 2, voidaan nähdä samanlaiset suunnat. Linja C edustaa vaikutusta pH:n, kun sisääntuleva ilma tippuu liian nopeasti alas sisääntuloaukosta. Kun hallin sisääntuloaukkoja säädettiin hallin sivussa, muuttuivat pehkun pH arvot linjojen D ja E mukaisesti. Testihallissa käyttiin pehkussa "hajunsyöjätuotetta" (Hi-Tech Pure Air= kasvien ja hedelmien mehuun perustuva aine Uudessa Seelannissa), vaikutuksen voi nähdä linjassa F. Linja E edustaa samaista testihallia ilman tätä tuotetta. Halleissa lintuja oli sama määrä ja ne olivat saman ikäisiä.

Pehkun laatuun vaikuttavia tekijöitä

  • Rehun koostumus --> ulosteiden laatu
  • Hoitotoimenpiteet --> esim. liian vähän pehkua hallissa jo alussa, pehkun huono laatu, liiallinen tiheys
  • Hallin olosuhteet -->ilmanvaihto, korkeat määrät myrkyllisiä kaasuja, kosteus ja korkea lämpötila
Keinoja kontrolloida ammoniakin määrää
  • Pehkun kosteuden vähentäminen.
  • Pehkun kosteus on yhteneväinen hallin suhteelliseen kosteuteen. Kosteuden vähentämiseen auttaa ilmastoinnin tehostaminen. Jos ilmatointi on heikkoa, etenkin kylmällä ilmalla pehkun kosteus lisääntyy kondensaation seurauksena.
  • juomalinjat ja -nipat tulee olla kunnolla sijoitetut ja huollettu, jotta niistä ei tipu vettä.
  • Rehun avulla voidaan vaikuttaa positiivisesti lannan laatuun.
  • Pehkun pH:ta alentavat aineet, joiden tavoitteena alentaa pehkun pH 7. Maailmalla kokeiltuja tuotteita on mm. monokalsium fosfaatti, etikka- ja propionihappo. Näiden vaikutus on yleensä kuitenkin lyhytaikainen, pehkun pH ja ammoniakkipitoisuus palautuu lähtötasolle 2-3 viikossa.

Alchalabi, D. Poultry International vol 41, no 5, 2002
pe


Palaa edelliselle sivulle